rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - A román vasút a bukaresti külügyminisztérium felszólítására tagadta meg az engedélyt

MTI 2012. május 23., szerda 9:40

A bukaresti külügyminisztérium felszólításának tett eleget a román vasúti társaság (CFR), amikor megtiltotta, hogy a Nyirő József hamvait vasúton szállítsák Románia területén - közölte kedden este a Romania TV hírtelevíziónak nyilatkozva Antonel Tudose, a román közlekedési minisztérium tanácsosa, akit a Hotnews hírportál idéz.

A tanácsos elmondta: a CFR közölte a magyar vasúti társasággal, hogy az író hamvait szállító kegyeleti kocsit nem csatolhatják a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokvonathoz, amit a magyar fél tudomásul vett. A hírportál szerint Tanase közölte: a román külügyminisztérium felszólította a CFR-t, hogy tegyen meg minden szükséges lépést Nyirő József hamvainak vasúton történő romániai szállításának megtiltására.

A Hotnews beszámolt arról, hogy több erdélyi civil szervezet nyílt levélben kérte a román miniszterelnöktől, ne engedélyezze Nyirő József hamvainak román területen való újratemetését, mert szerintük az író a fasiszta terror kiszolgálójaként zsidók és románok tragédiájáért felelős.

A román külügyminisztérium sajtószolgálata hétfőn nem adott egyértelmű választ az MTI-nek, beengedik-e a román hatóságok az országba Nyirő József hamvait, ehelyett csak azt ismételték meg, hogy "nem értenek egyet" az emigrációban elhunyt erdélyi író tervezett székelyudvarhelyi újratemetésével.

Fráter Olivér, az újratemetés szervezője a román vasúti társaság révén megüzent bukaresti elutasítás tudomásul vétele után kedden bejelentette: az újratemetés azon rendezvényei, amelyek a román államvasutak részvételéhez kötöttek, például a gyergyószentmiklósi, máriaradnai, csíkszeredai ceremóniák, elmaradnak. Elmondta: változatlanul várják a román kormányzattól "szokásos diplomáciai csatornákon történő közlést", hogy a földi maradványokat miként lehet Romániába szállítani.

Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője ugyanakkor kijelentette: a temetés többi programja változatlan. Hangsúlyozta: a zarándokvonat személyszállító vonatként elindul a csíksomlyói búcsúra, csupán a kegyeleti kocsit nem viheti magával.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait május 23-án ravatalozzák a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, onnan szállítják a Székelyföldre, majd a tervek szerint május 27-én, vasárnap temetik újra a székelyudvarhelyi római katolikus temetőben.