rss      tw      fb
Keres

Közlemény: A kormány csak félútig hátrál - az MSZP a médiatörvény zárószavazás előtti módosítóiról

OS 2012. május 23., szerda 16:47

A hazai és a várható nemzetközi botránytól megijedve a kormánypártok az utolsó percben zárószavazás előtti módosító indítványokkal próbálták kozmetikázni a csütörtökön elfogadásra kerülő új médiaszabályokat. Igyekezetük azonban csak félmegoldást produkált.

A kormányoldal félútig visszahátrált ugyan a teljes törvénytelenségből, de félúton újabb sorompókat épített be a Klubrádió működése elé. A Kulturális bizottság fideszes elnöke elhagyná ugyan a tervezet legvérlázítóbb paragrafusát, azt, amely szerint a Médiatanács nem köteles szerződést kötni az általa elbírált pályázatok nyerteseivel még akkor sem, ha erre a bíróság kötelezi. Ez a módosítás önmagában a jó irányba tett lépés volna, bár továbbra is problémát jelent, hogy ugyanakkor nem kötelezik záros határidőn belül pl. egy bírósági ítélet után a Médiatanácsot a szerződéskötésre.

Mielőtt azonban bárki örülni kezdene a jogbiztonság győzelmének, fel kell figyelnie az újabb ”lex Klubrádió”-jellegű indítványokra. A zárószavazás előtti módosító beavatkozva a folyamatban lévő bírósági eljárásba lehetetlenné tenné azt, hogy az elsőfokú ítéletnek megfelelően a Klubrádió megkaphassa a neki még az ORTT által odaítélt közösségi frekvenciát. Az újabb módosítás szerint ugyanis ilyen frekvenciát a továbbiakban csak a Médiatanács által indított eljárásokban lehet kapni, sőt: ezen túl már nem is lehet a jogelőd ORTT által kötött szerződéseket érvényes hatósági szerződéssé alakítani.

Érvényben maradna az a minden visszaélésre alkalmas paragrafus is, amely szerint nem nyerhet el pályázaton másik frekvenciát az, akit egy, az adott területre vonatkozó frekvencia pályázaton már nyertesnek hirdettek. Vagyis, ha valakit nyertesnek hirdettek ugyan, de a most változó jogszabályok miatt mégsem kötnek vele szerződést (ez vonatkozhat a Klubrádió által már elnyert közösségi frekvenciára), akkor nem rúghat labdába más pályázaton sem.

Mit jelenthet mindez a Klubrádiónak és mindazoknak a vidéki adóknak, akiknek még jogvitája van a mindenható Médiatanáccsal? Amennyiben elfogadják ezeket a módosító indítványokat, bírósági ítélet ide, bírósági ítélet oda, a Klubrádió nem kaphatja meg a korábban már neki ítélt közösségi frekvenciát. Jelenleg használt, és jogerős bírósági döntés szerint a Médiatanács ellenében is neki ítélt kereskedelmi frekvencia esetében pedig két módon is kitolhatnak vele. Egyrészt továbbra is a végtelenségig húzhatják a bírósági ítélet végrehajtását, másrészt durvább megoldást alkalmazva hivatkozhatnak arra is: ez neki nem jár, hiszen korábban már egy másik pályázaton nyertesnek mondták ki. Ja, hogy ott ennek ellenére nem használhatja az elnyert frekvenciát? Az már a Klubrádió és hallgatóinak baja. Meg a magyar sajtószabadságé.

Lendvai Ildikó,

országgyűlési képviselő

Mandur László,

országgyűlési képviselő

Kiadó: MSZP