rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - Román forrás szerint a téma a közelgő kormányfői találkozón is szóba kerülhet

MTI 2012. május 23., szerda 16:59

Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere szerint június elseje körül találkozik egymással Orbán Viktor magyar és Victor Ponta román miniszterelnök: a megbeszélésen tisztázhatják a Nyirő József újratemetése körül felmerült nézeteltéréseket - ezt a politikus közölte szerdán az Agerpres román hírügynökséggel. Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője viszont az MTI-t arról tájékoztatta: Orbán Viktor ugyan részt vesz a kohéziós alapok jövőjéről szóló bukaresti tanácskozáson, de "kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba".

A román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere szerint a két kormányfő találkozója jó alkalom lesz azoknak a budapesti vádaknak a tisztázására is, amelyek szerint Románia megsérti a kisebbségi jogokat.

Mircea Dusa nehezményezte, hogy Nyirő József román területen való újratemetésében a magyar kormány és Országgyűlés közvetlenül is szerepet vállalt. Szerinte ez sérti "Románia méltóságát és egy európai állam stabilitását".

Kifejtette: nyilvánvaló, hogy a Magyar Polgári Párt kampányrendezvényéről van szó, és nem jó, hogy erre a célra "egy ellentmondásos személyiséget" használnak fel, aki a "történelem egy sötét korszakára" emlékeztet.

Mircea Dusa az Agerpresnek kifejtette: miután ő maga és több civil szervezet felhívta a román kormány figyelmét Nyirő József tervezett újratemetésére, a román külügyminisztérium közölte a magyar féllel, hogy nemkívánatosnak tartja a rendezvényt.

"Következésképpen Nyirő József hamvainak egyszerű újratemetésére kerül majd sor, a betervezett nyilvános felvonulások elmaradnak" - mondta az Agerpresnek a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere. Hozzátette: "úgy tűnik, a román kormány hivatalos fellépése nyomán a szervezők letettek az akcióról és csak annyi történik, ami természetes: elhozzák a magánszemély Nyirő hamvait Székelyudvarhelyre és eltemetik, ahogy az egy egyszerű kihantolás és újratemetés esetében történik" - összegezte Dusa.

Az újratemetést helyi szervezéssel foglalkozó Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerda délben közölte: semmilyen tiltásról nem kapott hivatalos értesítést a román hatóságoktól.

Az Agerpres jelentését követően az MTI megkeresésére Szijjártó Péter, a magyar miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatott, hogy Victor Ponta június 1-jére több európai miniszterelnököt is meghívott Bukarestbe.

A közlés szerint a tanácskozás napirendjén a kohéziós alapok jövője szerepel, tekintettel arra, hogy zajlanak a viták az Európai Unió következő több éves pénzügyi tervéről. Magyarország számára a kohéziós források különösen fontosak, mert az már bebizonyosodott, hogy ezek a források jelentősen hozzá tudnak járulni a munkahelyteremtéshez és a növekedéshez.

"A magyar miniszterelnök ezért részt vesz a bukaresti találkozón. Kétoldalú találkozó a román miniszterelnökkel nem került szóba" - olvasható Szijjártó Péter tájékoztatásában.