rss      tw      fb
Keres

Kövér megerősítette az RMDSZ-nek, hogy részt vesz az MPP kampányrendezvényein

MTI 2012. május 24., csütörtök 10:30

Megerősítette Kövér László a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkárának írt válaszlevelében, hogy részt kíván venni a Magyar Polgári Párt (MPP) kampányrendezvényein.

A házelnök, a Fidesz választmányi elnöke ezt azt követően tudatta Kovács Péterrel, hogy a főtitkár nyílt levélben kifogásolta, az Országgyűlés elnökének neve szerepel a júniusi romániai önkormányzati választások egyes kampányrendezvényeinek a programjában. Mint írta, pontos információval rendelkezik arról, hogy Kövér László neve megjelenik az MPP székelyföldi kampányrendezvényeinek meghívottjai között. "Bízunk benne, hogy ez nem felel meg a valóságnak! Meggyőződésünk, hogy minden anyaországi politikai vezető figyelembe veszi Martonyi János külügyminiszter kijelentését, mely szerint Magyarország nem szól bele az erdélyi magyar pártok választási versenyébe" - olvasható a nyílt levélben.

A csütörtökön az MTI-hez is eljuttatott válaszlevelében Kövér László megerősítette az RMDSZ főtitkárának azt az értesülését, amely szerint meghívottként részt kíván venni a Magyar Polgári Párt esedékes kampányrendezvényein: nem közméltóságként, hanem pártpolitikusként, és a magyar nemzet erdélyi közössége egy részének a bizalmából, mint a Magyar Polgári Párt tiszteletbeli elnöke. "Teszem ezt - mint korábban is - azért, mert értékközösséget érzek és vállalok velük, és mert kitüntettek bizalmukkal" - írta.

Az Országgyűlés elnöke szerint ha az RMDSZ a politikájával húsz év alatt nem fordított volna el a közélettől és a szavazófülkéktől több mint félmillió erdélyi magyar embert, akkor az erdélyi magyar közösség még erősebb lenne. "Örülök, hogy főtitkár úr az erdélyi magyarságot önálló gondolkodásra, mérlegelésre és döntéshozatalra alkalmas közösségnek tartja. Osztozom ebben a véleményében, ezért azt gondolom, az erdélyi magyar szavazópolgároknak meg kell adni a választás szabadságát, ők majd dönteni fognak a különböző értékrendek, politikák és politikusok között" - folytatta levelét, emlékeztetve, hogy néhány hete fogadta az RMDSZ elnökét, akkor még mint a román kormány kulturális miniszterét.

Kövér László - mint emlékeztetett - kérte Kelemen Hunor támogatását és személyes részvételét Nyirő József újratemetésének ügyében, és ő egyetértőleg nyilatkozott. "Ehhez képest, a leghevesebb romániai sajtótámadások közepette, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármestere akadályozta az ügyet, és székely-magyar álvitát igyekezett szítani, az RMDSZ marosvásárhelyi polgármesterjelöltje fasisztának nevezte a székely írót, míg az RMDSZ közeli napilap arról ír, hogy a Nyirő kapcsán kialakult magyar-román vitában a román félnek szurkol" - fejtette ki.

Válaszlevelének zárásaként idézte az RMDSZ-főtitkár azon kijelentését, amely szerint "az elmúlt években, évtizedekben számtalanszor beigazolódott, hogy nemzetpolitikai célkitűzéseink közösek". Erre reagálva a házelnök azt írta: "tapasztalataim szerint - a nemzeti megmaradás kihívásához képest alig mérhető előrehaladást nézve - egyre többen vannak, akik elbizonytalanodtak abban, hogy a Kárpát-medence államainak 1990 óta leghosszabb ideig kormányon lévő pártja, az RMDSZ vajon őszintén vallja-e mindezt? Én nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy érdemes megfontolni azok véleményét is, akik új utat keresnek a közösnek vélt célok felé".