rss      tw      fb
Keres

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége döbbenten értesült Raoul Wallenberg szobrának meggyalázásáról

MTI 2012. május 24., csütörtök 10:48

A Svédországi Magyarok Országos Szövetsége döbbenettel értesült arról, hogy ismeretlenek meggyalázták Raoul Wallenberg budapesti szobrát, és azt kérik, a magyar hatóságok a törvény adta szigorral lépjenek fel a vandál elkövetők ellen - közölte Bihari Szabolcs elnök csütörtökön az MTI-vel.

A szervezet elnöke közleményében kiemelte: szövetségük mélységesen elítéli ezt a vandál cselekedetet. Ezzel a meggondolatlan és romboló tettükkel az elkövetők nem csupán a szobrot gyalázták meg, hanem Raoul Wallenberg emlékét is. Annak az embernek az emlékét, aki dacolva az ellenséges körülményekkel, az életét is kockára téve, több tízezer nemzettársunk életét mentette meg az 1944-es német megszállás alatt - mutattak rá.

Hozzátette: cselekedetük nagyon káros Magyarország nemzetközi megítélésében is, ugyanakkor árthat a Magyarország és Svédország közti kapcsolatoknak is.

Mivel ez a szoborgyalázás az elmúlt napokban már a harmadik a sorban, úgy vélik, hogy egy nagyon káros folyamat zajlik, ezért kérik, hogy a magyar hatóságok a törvény adta szigorral lépjenek fel a vandál elkövetők ellen.

Raoul Wallenberg budapesti szobrára kedden tettek ismeretlenek disznólábakat. A svéd diplomata a második világháború éveiben Magyarországon zsidók ezreit mentette meg a deportálástól. A II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban álló emlékmű Varga Imre szobrászművész alkotása.

Garázdaság szabálysértés elkövetése miatt eljárást indított a II. kerületi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen a Wallenberg-szobor meggyalázásának ügyében - tájékoztatta Pap Judit, a Budapesti-rendőrfőkapitányság szóvivője szerdán az MTI-t.