rss      tw      fb
Keres

Tovább csökkent a munkanélküliek száma Borsodban

MTI 2012. május 24., csütörtök 11:25

Egy hónap alatt több, mint négyezerrel csökkent a regisztrált munkanélküliek száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ám még így is 66 ezer állástalant tartott nyilván április végén a megyei kormányhivatal munkaügyi központja.

Áprilisban 66 ezer 227 munkanélküli szerepelt Borsod-Abaúj-Zemplén megye 15 munkaügyi kirendeltségének nyilvántartásában, 4306-tal kevesebb, mint márciusban, és 6156-tal kevesebb, mint egy évvel korábban.

A nyilvántartott álláskeresők létszáma alapján számított munkanélküliségi arány a megyében egy hónap alatt 1,5 százalékponttal, 22,8 százalékra mérséklődött, miközben az országos mutató 12,5 százalékos volt.

Ez az arány Tiszaújváros, Miskolc és Mezőkövesd térségében a legalacsonyabb, 14,4 és 17,3 százalék közötti, ám Ózd, Edelény, Encs, Szikszó és Gönc térségében a 30-40 százalékot is meghaladja.

A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők száma áprilisban több, mint 7600 volt, 346-tal kevesebb, mint márciusban, ugyanakkor csaknem hatszázzal több, mint 2011. áprilisában. A megyében nyilvántartott pályakezdő állástalanok aránya az összes regisztrált munkanélkülinek 11,5 százalékát tette ki.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye munkaügyi kirendeltségei áprilisban 8262 álláshelyre közvetíttek ki munkavállalókat, a munkáltatók a legtöbb esetben szakképzettséget nem igénylő foglalkozások betöltésére kerestek embereket.

A legtöbb állásajánlat valamilyen támogatási formához - főleg közfoglalkoztatás - kötött volt, támogatás nélkül, a kirendeltségek közvetítésével vagy önállóan 2346-an találtak munkahelyet, a legtöbben Miskolcon és körzetében, valamint Kazincbarcika, Sárospatak, Mezőkövesd és Szerencs térségében.