rss      tw      fb
Keres

A MAL öt napot kapott a vörösiszap tározók kiporzásának megszüntetésére

MTI 2012. május 24., csütörtök 15:17

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. öt napot kapott arra, hogy megszüntesse az ajkai gyára IX-es és a X-es tározójánál a vörösiszap kiporzását. Ha a cég nem tesz eleget a felszólításnak, akkor a Veszprémi Bányakapitányság megteszi a szükséges lépéseket - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóirodája az MTI-vel.

Az elmúlt napok csapadékos és szélcsendes időjárásának köszönhetően folyamatosan csökkent, és jelenleg a határérték alatt van a levegő porkoncentrációja Kolontáron, illetve a közeli településeken - derült ki a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség méréseiből. A zöldhatóság a közeli Lőrintepusztára telepített mérőrendszer segítségével folyamatosan figyeli a levegő porkoncentrációját a VM közleményes szerint.

Ha a mérési eredmények meghaladják a tájékoztatási küszöbértéket, a felügyelőség azonnal értesíti az érintett települések önkormányzatait, az ÁNTSZ-t, a Veszprémi Bányakapitányságot és a katasztrófavédelmet is.

Az idén először februárban észleltek nagyobb mennyiségű szálló vörös port Lőrinte - Tósokberénd - Kolontár térségében. A felügyelőség még februárban intézkedési terv kidolgozására kötelezte a MAL Zrt.-t. A cég ebben elfogadhatatlan - több hónapos - határidőt jelölt meg a munkák elvégzésére. Annak érdekében, hogy a kiporzás minél előbb megszűnjön, a Veszprémi Bányakapitányság május 21-én határozatban kötelezte a MAL Zrt.-t a probléma 5 napon belüli felszámolására.

.