rss      tw      fb
Keres

Budapest testvérvárosa lehet Peking

MTI 2012. május 24., csütörtök 15:58

Testvérvárosi megállapodást köthet Budapest és Peking, amennyiben a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdán jóváhagyja a vonatkozó indítványt.

Tarlós István főpolgármester a javaslatban azt írja, hogy a magyar és a kínai főváros 2005 júniusában úgynevezett barátsági és együttműködési megállapodást kötött, amelyet most testvérvárosi szintre emelnének. Célként jelölte meg a kölcsönös információ- és tapasztalatcserét, valamint az együttműködést a következő területeken: városüzemeltetés (közösségi közlekedés és infrastruktúra, vízipar és szennyvízgazdálkodás, környezetvédelem és hulladékgazdálkodás), oktatás, kultúra, turizmus, média és kommunikáció, információs technológia, gazdaság, kereskedelem, vállalkozásfejlesztés.

Budapest emellett három évre egyetértési megállapodást kötne Sanghaj önkormányzatával; ennek célja a kereskedelem, az infrastruktúrafejlesztés, a turizmus, a kultúra és az oktatás területén kialakítandó együttműködés.

Egy másik, szintén a főpolgármester által jegyzett előterjesztés szerint Budapest barátsági és együttműködési megállapodást kötne Azerbajdzsán fővárosával, Bakuval. A dokumentum értelmében elsősorban a városüzemeltetéssel és infrastruktúrával összefüggő területeken fejlesztenék tovább az együttműködést a felek.