rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - Székelyföldön több autót megállítottak a román hatóságok az író hamvait keresve

MTI 2012. május 24., csütörtök 16:05

Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön csütörtökön - közölte Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető az MTI-vel.

Lukács Csaba ismertetése szerint Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre.

Hozzá hasonlóan Marosvásárhely előtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnökének gépjárművét is átvizsgálták.

Az MTI értesülései szerint vasárnap kora délután kerül sor Székelyudvarhelyen a Pap-kert elnevezésű magánterületen Nyirő József újratemetésére.

Az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására - nyilatkozta a nap folyamán Lukács Csaba, az újratemetés kommunikációs vezetője az MTI-nek.

A temetést követően a szervezők egy közleményt is kiadnak a lezajlott esemény kapcsán.

Az 1953-ban emigrációban elhunyt író madridi sírjának feltárását a magyar Országgyűlés kezdeményezte. Az újratemetést az Országgyűlés Hivatalának közreműködésével a Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnöke vezette Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezi. Nyirő hamvait szerdán ravatalozták fel a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Székelyudvarhely polgármestere május 4-én intézett nyílt levelet Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez, miután a Magyar Országgyűlés Hivatala nyilvánosságra hozta: a polgármester nem támogatta a város központi terére május 27-re vonatkozó közterület-használati kérelmet, amelyet Nyírő József újratemetésének helyi társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány nyújtott be.

Bunta Levente szerint az újratemetés nem képezheti egyes pártok választási kampányának a részét. Kijelentette, a rendezvény átpolitizáltsága miatt "a kegyeletsértés veszélye is fennáll". Azt javasolta, hogy a hamvak átadása a Székelyföld határában történjék meg, és a székelyek gondoskodjanak a kegyeletteljes újratemetésről, mert "Székelyföld a székelyeké".

A magyar Külügyminisztérium múlt szerdán megerősítette, hogy a román külügyi tárca bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét. Füzes Oszkár misszióvezető távollétében Balázs Ádám ideiglenes ügyvivő tett eleget a kérésnek. A tájékoztatás szerint román részről mind tartalmi, mind szervezési szempontból nehezményezték Nyirő József tervezett újratemetését.

Másnap Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke azt közölte az MTI-vel: az Országgyűlés Hivatala sürgeti a román felet, hogy tegye egyértelművé, mit jelent egyet nem értése Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.

Az Erdélyi Körök Országos Szövetsége hétfőn közleményt juttatott el az MTI-hez, eszerint felszólították Románia kormányát, Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármestert és a mellette álló képviselőket, illetve mindazokat, akik "minden alap nélkül rágalmazzák" Nyirő Józsefet, hogy ne akadályozzák az író hamvainak méltó újratemetését.

A szövetség azt írta: örömmel vették tudomásul, hogy a budapesti Ábel Alapítvány és a helyi Székelyudvarhelyért Alapítvány kezdeményezésére és Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének támogatásával Nyirő József erdélyi magyar író hamvai, végakaratának megfelelően, hazakerülnek Székelyudvarhelyre.