rss      tw      fb
Keres

Dombóvári testület: összeférhetetlen a polgármester tisztsége azzal, hogy jogerősen elítélték

MTI 2012. május 24., csütörtök 21:09

A dombóvári képviselő-testület csütörtöki, zárt ülésén úgy döntött, Szabó Loránd független polgármester tisztsége összeférhetetlen azzal, hogy jogerősen elítélték.

A döntésről Kerényi Zsolt (Fidesz-KDNP) alpolgármester tájékoztatta az MTI-t, egyben azt is közölte, hogy Szabó Loránd nem vette át a helyszínen a határozatot.

A fideszes többségű testület egy háromtagú eseti bizottság vizsgálata után mondta ki az összeférhetetlenséget, mert Szabó Lorándot a Kúria 2012. januárban felbujtóként elkövetett sikkasztás miatt jogerősen két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyben előzetes mentesítést adott számára.

A polgármester azzal követte el a bűncselekményt, hogy 2003-ban és 2004-ben testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi vezetőjét 211 millió forint átutalására önkormányzati cégeknek.

Nagy Roland, a testület Fidesz-frakciójának vezetője a csütörtöki ülés után az MTI-nek azt mondta: a bizottság a jogszabályokra, ügyvédi állásfoglalásra és saját erkölcsi megítélésére hagyatkozva állapította meg az összeférhetetlenséget.

A frakcióvezető közlése szerint a testület határozatot hozott arról is, hogy Szabó Loránd május 29-től június végéig szabadságát tölti. Mint mondta, a munkáltató, a képviselő-testület meghatározhatja a polgármester éves szabadságolási tervét, amitől a város vezetője negyven százalékban eltérhet.

Szabó Loránd a tisztségéről hozott döntést követő nyilvános ülésen kijelentette: vitatja az összeférhetetlenséget, amely - álláspontja szerint - az előzetes mentesítés miatt nem áll fenn. Közölte azt is, hogy nyolc napon belül a Szekszárdi Törvényszékhez nyújt be fellebbezést."Dombóvár érdekében továbbra is végzem a munkámat" - jelentette ki.

A szabadságáról szóló döntéssel kapcsolatban a távirati irodának elmondta: a határozat végrehajtását polgármesteri jogkörénél fogva felfüggeszti.

"Nem lehet polgármestert kényszerszabadságra küldeni, amikor nincs alpolgármester" - jegyezte meg Szabó Loránd, aki Kerényi Zsolt alpolgármesteri jogkörét 2011. május 26-án megvonta.