rss      tw      fb
Keres

Cozma-ügy - Ítéletet hirdettek a garázdaság miatt indított perben

MTI 2012. május 25., péntek 14:19

Ítéletet hirdettek a Marian Cozma meggyilkolása ügyében garázdaság miatt indított perben első fokon pénteken Veszprémben: az elsőrendű vádlott, Raffael Sándor három és fél év letöltendő börtönbüntetést, a másodrendű vádlott, Németh Győző 3 év négy hónap börtönbüntetést, míg a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván három év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. A gyilkosság ügyében április végén már jogerősen határozott a Győri Ítélőtábla: enyhítve az első fokú bíróság ítéletét életfogytiglani fegyházra ítélt Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év börtönt kapott, míg Sztojka Iván 20 év fegyházbüntetését 8 év börtönre változtatta.

Az ügyészség korábban az emberölés bűntettétől elkülönítette a csoportosan elkövetett és a köznyugalmat súlyosan megzavaró, nyilvános rendezvényen elkövetett garázdaság bűntettét.

Az elsőfokú Veszprémi Városi Bíróság pénteki ítéletében három és fél évtől nyolc hónapig terjedő börtönbüntetéssel és egy esetben pénzbüntetéssel sújtotta a 25 vádlottat. A büntetések közül jellemzően a másfél év alattiak végrehajtását felfüggesztették. A felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek egy része társtettesként, míg a többiek bűnsegédként követték el a garázdaság bűncselekményt az elsőfokú ítélet szerint.

A bíróság az elsőrendű Raffael Sándor vádlottat a többi között társtettesként elkövetett garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt három és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Másodrendű vádlottat, Németh Győzőt garázdaság, kitartottság és testi sértés miatt 3 év négy hónap börtönbüntetésre, míg a harmadrendű Sztojka Iván vádlottat ugyanezen bűncselekmények elkövetéséért három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A bíróság a 25 vádlottat különböző arányban a 25 millió 104 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte, s különböző időre a közügyek gyakorlásától is eltiltotta. Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván, illetve a hetedrendű vádlott esetében a bíróság vagyonelkobzást rendelt el, mert kitartottság bűntettében bűnösnek találták őket, illetve a pénzük bizonyítottan bűncselekményből származik.

Az ítélet indoklásában elhangzott, hogy a bíróság bizonyítottnak találta: 2009. február 7-án nem spontán összejövetel, egy születésnap miatt gyülekeztek a későbbi garázdasági ügy vádlottjai Enyingen, hanem egy korábbi, Székesfehérváron történt konfliktust akartak megtorolni. Továbbá elhangzott az is, hogy a vádlottak eredendően erőszakos cselekmény miatt gyülekeztek, közülük többen nagy mennyiségű alkoholt és kábítószert fogyasztottak, és kést tartottak maguknál. A bizonyítási eljárás során azt is megállapították, hogy a vádlottak agresszív, kötekedő, és konfliktuskereső magatartást tanúsítottak. Ezt súlyosbító körülményként értékelték. Az ítélet több mint három órán át tartó indokolása közben a vádlottak közül többen közbeszóltak.

A bíróság a letöltendő börtönbüntetésre vonatkozó ügyészi indítványt több esetben eltúlzottnak találta.

A bíró összegzésében megállapította: a kamerák felvételei és a tanúvallomások egybehangzóan alátámasztják, hogy a csoport élvezte a létszámból adódó erőfölényét, a céljuk ténylegesen nem az ismerkedés, hanem a jelenlévő vendégek provokálása volt. A jelenlévő vendégek jelentős része megbotránkozással reagált a társaság magatartására. Minden kétséget kizáróan bizonyítást nyert az is, hogy a verekedést nem Marian Cozma kezdeményezte. Kiemelte, hogy a bíróság alig több mint egy óra eseményeit vizsgálta a nyilvános szórakozóhelynek számító veszprémi Partióta lokálban.

A bíróság az előzetes letartóztatásban, házi őrizetben eltöltött időt a büntetésbe beszámítja, az ítélkezéskor valamennyi vádlott esetében az elkövetéskor hatályos büntető törvénykönyvi rendelkezést vette figyelembe.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért míg a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért nyújtottak be fellebbezést. A vádlottak döntő többsége elfogultságra hivatkozva kérte, hogy a másodfokú eljárást ne a Veszprémi Törvényszék folytassa le.