rss      tw      fb
Keres

Szlovákiai magyar szervezetekkel egyeztet a felvidéki magyar közösség megmaradásáról az MKP

MTI 2012. május 25., péntek 14:42

Folytatja a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai magyar nemzeti közösség megmaradása érdekében indítványozott egyeztetés sorozatot, amellyel a jobb érdekérvényesítési lehetőségek módjait és az ennek kapcsán megteremtendő összefogás lehetőségeit keresi a szlovákiai magyar szervezetekkel.

Berényi József, az MKP elnöke az MTI-nek nyilatkozva elmondta: felkérésükre elsőként a Szlovákiai Magyar Írók Társasága (SZMÍT) reagált, ezzel a szervezettel már le is zajlott az egyeztető megbeszélés, akárcsak a CSEMADOK vezetőségével. Ezt követően a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala ernyőszervezettel, majd pedig a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségével ült tárgyalóasztalhoz az MKP.

"Már a közeljövőben újabb egyeztetések várhatóak, legközelebb a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségével, majd pedig a Cserkészszövetség, a Szövetség a Közös Célokért szervezet, illetve az egyházak képviselőivel találkozunk" - mondta el Berényi József. Hozzátette: bár az egyes találkozók során felvetődött témák - a szervezetek jellegéből adódóan - mindig specifikusak voltak, mindegyik esetben a felvidéki magyarság jobb érdekérvényesítését célzó lehetőségek megkeresése állt a központban.

"A mi kiindulópontunk minden esetben az volt, hogy a népszámlálás és a választások eredményei megmutatták: a szlovákiai magyarok nem tartoznak a rendszerváltás győztesei közé. Nagyon komoly a helyzet, hiszen ha továbbra is ilyen mértékű lesz az elvándorlás és az asszimiláció, akkor 60-70 éves távlatban a szlovákiai magyarság megszűnik" - mutatott rá Berényi József.

Az MKP elnöke szerint ezek a tények minden demokratikus országban a kisebbség megmentését célzó társadalmi vitát váltanának ki, ám Szlovákiában ez nem történt meg. Így Berényi szerint a mostani egyeztetések lényege az, hogy a szlovákiai magyar szervezetek találják meg a kiutat ebből a helyzetből.

"Paradigmaváltásra kell hogy sor kerüljön. Át kell gondolni az előttünk álló húsz évet, hogy hogyan tudjuk megmenteni ezt a közösséget az eltűnéstől" - mutatott rá az MKP politikusa.

Az egyeztetési sorozat részeként a jövő hét folyamán szakértői szintű találkozóra kerül sor az MKP és a Most-Híd képviselői között is Pozsonyban.