rss      tw      fb
Keres

Tanácskoztak a közép-európai igazságügyi miniszterek

MTI 2012. május 25., péntek 16:34

Túlzsúfoltak a börtönök a közép-európai országokban, ezért rendkívül időszerű az a tapasztalatcsere, hogyan lehetne ezt a problémát megoldani - vélekedett hat közép-európai ország igazságügyi minisztere, akik csütörtökön és pénteken a csehországi Kromerízben tanácskoztak.

Magyarországot a fórumon Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter képviselte.

"A miniszterek megtárgyalták azokat a törvénymódosítási lehetőségeket, amelyek a bebörtönzött személyek számának csökkentéséhez vezethetnének. Ugyanakkor ismertették a gyerektartási díjak fizetésével kapcsolatos problémákat, a működő nemzeti rendszereket és az alternatív büntetések bevezetésének lehetőségeit azokban az esetekben, amikor valaki nem fizeti a tartásdíjat" - közölte Petra Hrubá, a cseh igazságügyi minisztérium szóvivője a tanácskozás után.

"Horvátországban a börtönök telítettsége helyenként eléri a 180 százalékot is" - jelentette ki Orsat Miljenic a horvát szaktárca vezetője. Hozzátette: ebben a helyzetben a rövid időre elítélteket lehetetlen elhelyezni a börtönökben, s alternatív megoldásokra van szükség.

Jirí Pospísil cseh tárcavezető tájékoztatása szerint a kétnapos tanácskozás további két fontos témája volt a bírósági döntések végrehajtásának kérdései, illetve a találmányokkal kapcsolatos jövőbeni bírósági rendszer kialakításának előkészítése.

Az első közép-európai igazságügyi miniszteri találkozóra 2011-ben Veszprémben került sor, amikor Navracsics Tibor a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) minisztereinek hagyományos találkozójára meghívta a német, a horvát és a szlovén szaktárca vezetőit is. A magyar álláspont szerint a közép-európai igazságügyi miniszteri együttműködés egyebek mellett hozzájárul ahhoz, hogy a részt vevő államok az Európai Unió Tanácsában folytatott viták során egységes álláspontot képviselve érvényesíthessék a régió érdekeit.

A kromerízi tanácskozáson a cseh, a szlovák, a magyar, a lengyel, a horvát és a szlovén tárcavezető vett részt.

"Nagyon örülök, hogy sikerült folytatnunk a tavaly Veszprémben elindított eszmecserét. Több témában is elmélyült véleménycserét folytattunk, s remélem, hogy a tapasztalatcsere mindenki számára hasznos volt" - értékelte a tanácskozást Pospísil.