rss      tw      fb
Keres

Közvitát kezdeményeztek a szlovákiai magyarok helyzetéről és jövőjéről

MTI 2012. május 26., szombat 11:21

Internetes oldalán és az egyik közösségi portálon kezdeményezett közvitát a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nevű gyűjtőszervezet a 2011-es szlovákiai népszámlálás adatairól és a felvidéki magyarság jövőjéről.

Szombatonként közlik a szlovákiai magyar közélet alakjainak egy-egy jegyzetét. Az írások az Új Szó című szlovákiai napilapban nyomtatásban is olvashatóak.

Merre, magyar? címmel Huncik Péter író, pszichiáter helyzetértékelését és változtatási javaslatait egy hete, május 19-én tették közzé. Szombaton, május 26-án pedig Tóth Károly, a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója Ki a magyar? - mindenki számít! című írása jelent meg. Egy hét múlva, június 2-án Gyurgyík László, a szlovákiai magyarság demográfiai folyamataival foglalkozó szociológus hozzászólása lesz olvasható.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának honlapján (www.kerekasztal.org) is közzétett írásokról és az azokhoz már eddig is szép számmal érkezett megjegyzésekről, véleményekről Tokár Géza a Kerekasztal munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy a közvitával a közös gondolkodás a céljuk.

"Időkorlát nélkül, amíg hozzászólások érkeznek, addig folytatódik a szlovákiai magyarokat összekötő közös pontok keresése, saját önmeghatározásukról" - mondta, hozzátéve: a közös gondolkodás jellege miatt nem tervezik, hogy következtetéseket fogalmazzanak meg az elemzések és kommentárok alapján.