rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - feltartóztatták Lukács Csabát: a rendőrök egy urnát találtak nála

MTI 2012. május 26., szombat 18:41

A korondi rendőrségen átkutatták Lukács Csaba, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető csomagjait szombaton késő délután, s egy urnát találtak benne - közölte Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

Lukács Csaba kegyeleti okokra hivatkozva nem engedélyezte a rendőrségen az urna felnyitását, ám az MTI-nek elmondta, hogy az urna üres. Annak utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt", arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában - jelentette ki Lukács Csaba, aki úgy fogalmazott, hogy Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.

Lukács Kovács Tamással, az MTI fotóriporterével együtt taxival utazott a marosvásárhelyi repülőtérről Székelyudvarhelyre, az újratemetés helyszínére, amikor Korondon kora délután feltartóztatta és igazoltatta őket a rendőrség.

A csomagok átkutatására a román főügyész adott engedélyt, miután Lukács Csaba nem engedélyezte az autó csomagtartójának, illetve poggyászának ellenőrzését.

Kovács Tamás elmondta, hogy a rendőrök eredetileg arra hivatkozva akarták átkutatni az autót, hogy kábítószert keresnek. A főügyész által kiadott engedélyben már fasiszta és irredenta jelképek, tárgyak birtoklásának gyanúja szerepelt a gépkocsi átkutatásának indokaként.

Lukács Csaba pénteki budapesti sajtóértekezletén közölte: Nyirő József földi maradványait a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembe vételével kedden elhamvasztották. Hozzátette: mivel az emberi hamvak szállításához Romániában nem kell halotti útlevél, nincs akadálya Nyirő József hazaszállításának.

A külföldi emigrációban elhunyt Nyirő József erdélyi író újratemetési szertartására a tervek szerint vasárnap kerül sor a székelyudvarhelyi papkertben a Magyar Országgyűlés Hivatala és Székelyudvarhelyért Alapítvány szervezésében. A román hatóságok több ízben jelezték, hogy Nyirő 1940 és 1945 közötti politikai szerepvállalása miatt nem értenek egyet az író székelyudvarhelyi nyilvános újratemetésével.