rss      tw      fb
Keres

Nyirő József újratemetése - a szervezők továbbra is a temetés megtartására készülnek

MTI 2012. május 26., szombat 19:34

Nyirő József újratemetésének székelyudvarhelyi szervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány továbbra is a vasárnapi gyászszertartásra készül.

"Arra készülünk, hogy az eltervezett program szerint vasárnap eltemetjük Nyirő József hamvait Székelyudvarhelyen" - mondta az MTI-nek szombaton este Szász Jenő, az újratemetés székelyudvarhelyi társszervezését végző Székelyudvarhelyért Alapítvány és a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke.

"Mi minden törvényes előírásnak eleget tettünk, tehát sort lehet keríteni Nyirő József újratemetésére" - jelentette ki Szász. Az MTI ismételt kérdésére, hogy megtartják-e a gyászszertartást, azt válaszolta: "A dolgok jelen állása szerint igen".

Szász Jenő az MTI-nek nyilatkozva kétségbe vonta a prefektus jogosultságát arra, hogy egy temetkezési engedélyt támadjon meg a közigazgatási bíróságon. Azt is megemlítette, hogy 12 éves tapasztalata szerint a bíróság nem áll hét végén éjjel is a prefektus rendelkezésére. "Egy szándék bejelentése nem jár jogi következményekkel" - magyarázta Szász Jenő, kételyeit érzékeltetvén azzal kapcsolatban, hogy a bíróság iktatta a prefektusi keresetet.

Augusta Cristina Urzica, Hargita megye prefektusa szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal által pénteken kiállított temetkezési engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus kijelentette, hogy az általa vezetett hivatal felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről. A Mediafax hírügynökség értesülései szerint a Hargita megyei törvényszék június 20-ra tűzte ki az első tárgyalást.