rss      tw      fb
Keres

A német nyelvű sajtó Nyirő újratemetéséről
Europe-online magazin: A vér- és rögirodalom képviselője
A europe online magazin Viszály egy szélsőjobboldali hamvai körül címmel közölte szerdán a dpa német hírügynökség jelentését.

Nyirő József (1889–1953) szélsőjobboldali magyar politikus és író halála után közel 60 évvel heves viszály dúl az urna újratemetése körül. A magyar parlament és egy szélsőjobboldali romániai magyar egyesület Nyirő hamvait pünkösd vasárnap a romániai Odorheiul Secuiescen (Székelyudvarhelyen), a férfi hazájában akarja eltemetni – a román kormány minden tiltakozása ellenére.

A román szállítási minisztérium szerdai közlése szerint Andrei Marga külügyminiszter megtiltotta, hogy a Román Államvasutak részt vegyen Nyírő urnájának Magyarországról Romániába szállításában. Előzőleg Marge közölte Füzes Oszkár romániai magyar nagykövettel, hogy Nyírő romániai újratemetése az illető szélsőjobboldali volta miatt nem kívánatos. Füzes azt válaszolta, hogy Nyirő nem volt szélsőjobboldali, és újratemetése puszta kulturális esemény. Romániában mintegy 1,2 millió etnikai magyar él.

Az urna eredetileg tervezett ünnepélyes szállítása a külön vagonokban utazó sok zarándok kíséretében azonban elmarad – jelentették be. Nyírő Madridban halt meg, és Nyirő földi maradványainak hazahozatalát onnan a magyar országgyűlés kezdeményezte. A bírálók államilag támogatott Nyirő-kultuszról beszélnek és Orbán Viktor jobboldali nemzeti kormányát reakciós kultúrpolitika folytatásával vádolják.

Nyírő bevallottan rasszista, és 1941-től a második világháború végéig a magyar parlament képviselője volt. Az országgyűlésben az akkoriban Magyarországhoz tartozó Erdélyt képviselte. Végül a Magyarországot 1944 őszétől kormányzó nyilaskeresztesek ideológiája mellett állt ki. 1945-ben a közeledő szovjet hadsereg elől Bécsbe, majd onnan Spanyolországba menekült.

Nyírő írói munkássága a vér-és-rög-irodalomhoz sorolandó. A Jézusfaragó ember című prózai írását hamarosan drámaként fogják bemutatni a budapesti Új Színházban, amelyet Dörner György szélsőjobboldali színész vezet.

***

FAZ: Kérem, ezt az embert ne!
A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap Nyirő József újratemetésének előkészületeiről számolt be csütörtöki számában, írja az MTI.

A Kérem ezt az embert ne! című beszámoló szerzője, Joseph Croitoru azt írja: konfliktus keletkezett az Erdélyben született magyar író és „fasiszta politikus” földi maradványainak sorsa körül Magyarország és Románia között. Az újratemetés terve heves ellenállást váltott ki a romániai magyarság nagy részében is. Ellentétben Magyarországgal, ahol az utóbbi években „rehabilitálták Nyirő személyét és életművét”, Romániában nem bocsátották meg, hogy az író részt vett a „magyar fasiszta mozgalomban”.

Nyirő pályafutását és az újratemetésre vonatkozó budapesti tervet ismertetve a szerző megállapította: Romániában azzal gyanúsítják Magyarországot, hogy „állami temetést” kíván rendezni a magyar fasiszta mozgalom egyik vezető alakjának. Croitoru idézte a bukaresti külügyminisztérium állásfoglalását, amely szerint Románia azért nem tudja támogatni az újratemetés tervét, mert Nyirő „szélsőséges és antiszemita volt, és együttműködött a fasiszta rezsimmel”.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!