rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 9.

Vadai Ágnes, a parlament nemzetbiztonsági bizottságnak szocialista elnöke


Bolgár György:
- Önök azt szerették volna, hogy a nemzetbiztonsági bizottság vizsgálja meg, mi történt a forinttal a múlt héten Kósa Lajos és Szijjártó Péter drámai nyilatkozatai után, és hogy voltak-e ennek esetleges nemzetbiztonsággal kapcsolatos összefüggései. A kormánypárti tagok ezt az indítványt leszavazták. Mit akartak volna pontosan tudni, milyen gyanújuk, feltevésük volt, hogy egy ilyen javaslatot terjesztettek elő?

Vadai Ágnes: - Szerintem a forint hihetetlen kilengése kapcsán három dolgot kellene tisztázni. Van-e szándékosság, van-e gondatlanság, vagy pedig szimpla idiotizmusról van szó?

- Ezt a kérdést valószínűleg a nemzetbiztonsági bizottságon kívül is sokan felteszik maguknak. Legutóbb a figyelő.neten olvastam, hogy öt variáció lehetséges. Az egyik, hogy a provinciális jobboldali vezetők egyáltalán nem értik a nemzetközi pénzpiacok logikáját, fogalmuk sincs arról, hogy mi a felelősség a politikai kommunikációban. Kettő, az ígéreteinket sajnos a rossz kincstári helyzet miatt nem fogjuk tudni teljesíteni, és ennek a panelnek az erősítése lett volna a cél ezzel a nyilatkozattal. Három, tudatosan szervezett nyilatkozatsorozatról volt szó, amellyel az IMF-tárgyalások előtt szeretett volna a Fidesz hangulatot csinálni. Négy, valóban árfolyam-befolyásolási szándék vezette a nyilatkozatot: egyéni vagy pártkasszákat kívánt a jobboldal feltölteni a határidős forint- vagy épp a tőzsdei piacon sortoltak, a szakszó szerint. Szóval megírják ezt a sajtóban is. Igaz, hogy kivizsgálni nem tudják, de a feltevések ott vannak.

- Igen. A nemzetbiztonsági törvény világosan megmondja, hogy mi az információs hivatal és az ÁVH feladata. Ennek a két hivatalnak, két polgári szolgálatnak az a feladata, hogy az ország gazdasági biztonságát és pénzügyi helyzetét is védje. Az információs hivatalnak a külföldi szándékokat kell vizsgálnia. A korábbi Nemzetbiztonsági Hivatalnak, a mostani AVH-nak [Alkotmányvédelmi Hivatal] pedig a belső szándékokat. Én azt gondoltam, hogy az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában ülőknek pedig az a feladatuk, hogy tájékoztatást kérjenek ezektől a hivataloktól, hogy megtudjuk, az öt vagy akár több variáció közül melyik történt. Valóban sokakban felvetődött, hogy esetleg szándékosan játszottak arra, hogy az árfolyam gyengüljön.

- Igen. Tehát olyan nyilatkozatokat tettek közzé, amelyektől sokan megijednek, és ettől elkezdenek menekülni. De ha ezt valaki előre tudja, akkor ezzel pénzre tehet szert.

- A tőkepiaci törvény kimondja a bennfentes kereskedelem és a piacbefolyásolás tilalmát is. Bennfentes információ például, nyilvánosságra kerülés esetén, a pénzügyi eszköz árfolyamának lényeges befolyásolására alkalmas. A piacbefolyásolás pedig olyan hamis információ közlése, híresztelése, nyilvánosságra hozatala vagy nyilvános közlése, amelynek a félrevezető hamis voltával tudatában van az illető. És ez piacbefolyásolásnak minősül. A tőkepiaci törvény mindkét tevékenységet szigorúan tiltja, a Büntető törvénykönyv a bennfentes kereskedelmet pedig büntetni rendeli. Nem véletlenül mondtam ezt a három dolgot. Szándékosság, gondatlanság vagy idiotizmus. Ha ezt valaki szándékosan csinálta, akkor annak kell hogy legyen büntetőjogi következménye. Ha valaki ezt gondatlanul csinálta, akkor nyilván a Büntető törvénykönyvvel kapcsolatos részeket meg kell vizsgálni. Tehát ott is van egy felelősség. Ha pedig valaki szimplán azt gondolta, hogy mond egy jót, aztán valaki más azt, hogy még egyet, akkor ott a politikai felelősségtudat hiánya van. Szándékosság esetén, azt gondolom, a Büntető törvénykönyv szerint kell eljárni, gondatlanság esetén a kormánynak van felelőssége. A harmadik esetben pedig az egyén felelősségét kell vizsgálni.

- Az ülésen kaptak egy levelet az Információs Hivataltól, tehát amelyik a külföldi hírszerzéssel foglalkozik, ebben az áll, hogy nem tapasztaltak olyan lépéseket, amelyek hatottak volna a forint árfolyamára. Vagyis külföldről senki nem indult meg, ezek szerint, a forint ellen. Hogy a belső helyzetet vizsgáló hivatal, ez a bizonyos AVH írt-e Önöknek, azt nem tudom.

- Nem. Az Információs Hivataltól tegnap este munkaidő után valóban jött egy levél, amely megtekinthető minden bizottsági tag számára a bizottság titkárságán. Ebből rejtélyes módon, bár nekem címezték a levelet, Demeter alelnök úr felolvasott részleteket. Nem tudom, hogyan, hiszen nem jött fel a bizottság titkárságára azt elolvasni.

- Ez azt jelenti, hogy csak az elnök kapja meg az Információs Hivatal levelét? Nem lehet, hogy elküldték az alelnöknek is meg a tagoknak is?

- Ezt azért nem tudom megmondani, mert az összes beérkező papírt a bizottság titkárságán lehet elolvasni. Azt nem tudom, hogy az Információs Hivatal Demeter alelnök úrnak elküldte-e, de lehet, hogy nem küldte el, ezért akarta ezt a levelet megkapni. Amire az én válaszom az volt, hogy természetesen a bizottság titkárságán minden dokumentációt elolvashatnak a bizottság tagjai. De ahhoz be kell jönni a bizottság titkárságára.

- De ő nem volt bent és mégis felolvasta?

- Így van. Ezért feltételezem, hogy akkor ő is kapott egy példányt. Azt nem tudom, hogy a bizottság tagjai kaptak-e példányt. Valóban, az Információs Hivatal azt nyilatkozta, hogy ilyen külföldi szándék és cselekmény nincs. Az AVH-nak is kellett volna vizsgálni, de mivel a kormánypárti képviselők immár második alkalommal kvázi ügyrendi javaslattal éltek, hiszen az első alkalommal a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgatójának meghallgatásakor éltek ügyrendi javaslattal, ezt nem tudtuk a mai napon napirendre venni. Ami elég kár, mert azt gondolom, hogy a mai bizottsági ülésen a két szolgálat információi alapján azt tudtuk volna mondani, hogy a két szolgálat ilyen jellegű tevékenységet talált, vagy nem talált. Tehát legalábbis egy ponton el lehetett volna dönteni ezt az ügyet. De még arra sem kaptunk lehetőséget, hogy ezt az információt a bizottsági ülésen megkapjuk.

- Tehát hiába van a nemzetbiztonsági bizottságnak szocialista elnöke, hiába javasolja Ön, hogy ezt a meglehetősen nagy figyelmet keltő eseményt meg kellene vizsgálni nemzetbiztonsági szempontból is, ha a kormánypárti többség úgy dönt, akkor nem vizsgálja meg, és kész.

- Igen. Ha a kormánypárti többség úgy dönt, akkor nem vizsgálja meg, és úgy döntött, hogy ezt nem vizsgálja meg. Ezzel együtt a probléma már akkor is ott van. Most nemcsak erre a problémára gondolok, hanem arra a problémára - mert én készültem erre a bizottsági ülésre és kigyűjtöttem például a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról az árfolyamokat - azért magyarázatot kell kapni, hogy június 3-tól június 7-ig hogyan változhatott tizenhárom forintot az euró árfolyama, miközben volt olyan időpont is, amikor ez az árfolyam felment 290 forintra. Belegondolt az, aki ezt csinálta? Akár szándékosan, akár gondolatlanul, akár hülyeségből csinálta, hogy nemcsak a devizahiteleseknek, hanem egy csomó cégnek, és hozzáteszem, mindazoknak az önkormányzatoknak gondot okozott, amelyeknek deviza alapú hitelük van, és mondjuk éppen akkor volt a hitelfordulójuk?

- De úgy látszik, a kormánytöbbség nem akarja hallani, hogy mi történt, mert a költségvetési bizottság és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meghallgatását levette a napirendről, mondván hogy erre nincs szükség. Ha nincs, akkor maradjunk annál, ami történt. Ennyibe kerül az euró, és kész.

- Azt mondják, hogy a nemzeti együttműködés rendszere van, ezt hallgatjuk immár hetek óta. Azt mondják, hogy minden más lesz, minden másként fog működni, hogy innentől kezdve a termelő kapitalizmuson van a hangsúly és nem a spekulatív kapitalizmuson, mert az milyen borzasztó dolog. Ezt hallgattam tegnap a parlamentben. Akkor nem lenne jó kideríteni, hogy valóban volt-e spekulatív kapitalizmus Magyarországon június 3-ától mondjuk 7-éig? A saját politikai gazdasági alapjukat tudnák azzal erősíteni, ha kiderülne, hogy nem volt. Hogy egyszerűen csak ostobán nyilatkoztak kormánypárti és kormányzati képviselők. Most nagyon sokan azt gondolják, lehet, hogy itt shortoltak a forintra.

- Van-e bármilyen lehetősége azon kívül, hogy ülést hív össze a nemzetbiztonsági bizottság elnöke arra, hogy ezt a kérdést kivizsgálják? Vagy megpróbálhatja megint a jövő héten, majd meglátjuk mi lesz akkor?

- Azt gondolom, ez olyan horderejű ügy, ahol egyszerűen nem hagyhatjuk ennyiben a dolgot. Úgyhogy én minden nemzetbiztonsági törvényekben előforduló és házszabályok nyújtotta lehetőséggel élni fogok annak érdekében, hogy kiderüljön, történt-e olyan tevékenység, amely ily módon veszélyeztette a Magyar Köztársaság pénzügyi és gazdasági biztonságát. Ez, azt gondolom, nemcsak az én kötelességem, hanem valamennyi, az országgyűlésben ülő képviselőnek a kötelessége lenne.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái