rss      tw      fb
Keres

Két miniszterelnöki megbízottat nevezett ki Orbán Viktor

MTI 2010. június 11., péntek 12:27

Orbán Viktor kormányfő két miniszterelnöki megbízottat nevezett ki pénteki hatállyal: Balsai István és Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselőket.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő pénteken bejelentette, hogy Balsai István miniszterelnöki megbízottként vizsgálja a 2006. októberi 23-i rendőri brutalitást, Budai Gyula pedig "az állami földek jogellenes elherdálását".

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a két fontos ügy tisztázásával a Fidesz két választási ígéretének tesz eleget.

Hozzátette: világossá tették eddig is, hogy a kormány nemzeti ügynek tekinti a demokratikus normák helyreállítását, és ma Magyarországon ezeket nem lehet helyreállítani anélkül, hogy fel ne derítenék a 2006. október 23-i rendőri brutalitás felelőseit, elrendelőit, elkövetőit is.

Balsai István feladat az lesz - fűzte hozzá -, hogy segítsen kideríteni: a négy évvel ez előtti jogtiprásnak kik a felelősei, kik rendelték, kik segítettek abban, hogy a hatóságok munkáját eddig ellehetetlenítsék.

Szijjártó Péter a Fidesz másik választási ígértéről azt mondta: betartják azt is, hogy "megvédik a magyar földet" a spekulációtól, a jogellenes privatizációtól, az elherdálástól.

Budai Gyulának azt kell feltárnia, hogy kiknek a magánérdekeit szolgálta az állami földterületek tömeges, jogellenes elherdálása - szögezte le a miniszterelnöki szóvivő.

Balsai István saját feladatával kapcsolatban úgy fogalmazott: a miniszterelnök megbízottja, így aki munkáját segíti, a miniszterelnököt segíti, aki gátolja, az a miniszterelnököt gátolja. Aki a vizsgálat útjába áll, a miniszterelnökkel kerül szembe - hangsúlyozta.

Leszögezte: "becsületbeli ügyről van szó"; nem maradhat felderítetlenül az a tömeges jogsértés, amely elsősorban az akkori rendőri vezetésnek, a rendőrség felett felügyeletet gyakorló kormánytagnak, vagy akár a kormány fejének a felelőssége.

A miniszterelnöki megbízott aláhúzta: négy évvel az események után elképzelhető, büntető felelősségre vonásra már nem kerül sor, de ki kell vizsgálni, miért telt el ennyi idő a felelősök megtalálása, felelősségre vonása nélkül.

Megbiztatásáról azt mondta még: nemcsak a rendőri szervekre, hanem a Belügyminisztériumra, az ügyészségre, és ha lehetséges, akkor a bíróságra is kiterjed a vizsgálata.

Balsai István kiemelte: átesett a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálaton, "nem maradhat titokban egyetlen egy titkosított ügy sem".

Budai Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy Sukoró és Bábolna mellett több más ügyben is szeretne vizsgálatot folytatni, hogy kik okoztak a magyar államnak több milliós kárt.

Meg kell találni a felelősöket, akik lehetnek volt kormánytagok, állami vállalatok, vagy a vagyonkezelő volt vezetői is - emelte ki azzal.

Bejelentette: hétfőn megkeresi Fellegi Tamást nemzeti fejlesztési és Fazekas Sándor vidékfejlesztési minisztert, hogy azonnali hatállyal állítsák le az állami földek haszonbérleti pályázatainak kiírását, illetve az előző kormány által elindított értékesítéseket.

Mindketten úgy nyilatkoztak, hogy megbízatásuk addig tart, amíg el nem végzik a feladatukat; díjazásra egyikük sem tart igényt.

Kérdésre válaszolva Budai Gyula elmondta: a magyar kormány a külföldiek 2011-ben lejáró földvásárlási moratóriumának meghosszabbítása miatt Brüsszelhez fordult, amíg ebben nincs döntés, nem indokolt a földtörvény módosítása.

Munkájáról elmondta, tényfeltáró lesz, ahhoz hasonlóan, ahogy eddig is végezte a munkáját. E mellett előterjesztést is készít a miniszterelnök számára, hogy miként lehet megvédeni a földpiacot.

Balsai István kérdésre válaszolva aláhúzta: a vizsgálatnak ki kell terjednie 2006 szeptemberére is.