rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Magabiztos orosz győzelem a csehek ellen

MTI 2012. június 8., péntek 22:43

Az orosz labdarúgó-válogatott magabiztos, 4-1-es győzelmet aratott a cseh együttes ellen a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság A csoportjának pénteki második mérkőzésén.

Az oroszok 25 perc és két kiválóan vezetett támadás után már két góllal vezettek Dzagojev és Sirokov révén, a csehek csak ezután eszméltek, de szépíteni csak a második félidő elején sikerült nekik Pilar góljával. A jóval fegyelmezettebben és pontosabban játszó oroszok azonban az utolsó negyedórában még két gólt lőttek, előbb Dzagojev szerezte meg saját maga második, csapata harmadik gólját, majd a csereként beállt Pavljucsenko állította be a 4-1-es végeredményt.

A csoport korábbi összecsapásán a társrendező lengyelek 1-1-es döntetlent játszottak a görögökkel, így az oroszok vezetik a csoportot az első forduló után.

Eredmény:

A csoport, 1. forduló:

Oroszország-Csehország 4-1 (2-0)

Wroclaw, 38 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)

gólszerzők: Dzagojev (15., 79.), Sirokov (24.), Pavljucsenko (82.), illetve Pilar (52.)

Oroszország:

Malafejev - Anjukov, Berezuckij, Ignasevics, Zsirkov - Sirokov, Gyenyiszov, Zsirjanov - Dzagojev (Kokorin, 85.), Kerzsakov (Pavljucsenko, 73.), Arsavin

Csehország:

Cech - Gebre Selassie, Hubnik, Sivok, Kadlec - Plasil, Jiracek (Petrzela, 75.) - Pilar, Rosicky, Rezek (Hübschmann, a szünetben) - Baros (Lafata, 86.)

I. félidő:

15. perc: Zsirjanov jobb oldali beadását a túloldalon érkező Kerzsakov a bal kapufára fejelte, a játékszer pedig az érkező Dzagojev elé került, aki 13 méterről a kapu közepébe lőtt (1-0).

24. perc: Arsavin kapott labdát a bal oldalon, középre húzott, majd 17 méterről keresztbe gurított, a jobb oldalon érkező Sirokov pedig nagyon finom mozdulattal az elvetődő Cech felett a hálóba pörgetett (2-0).

II. félidő:

52. perc: Pilar kapott kitűnő indítást Plasiltól a leshatáron, majd elhúzta a labdát a kapuját elhagyó Malafejev mellett, s jobbról, éles szögből a kapuba gurított (2-1).

79. perc: a csehek saját 16-osuk előtt vesztettek labdát, amely Pavljucsenko elé került, ő Dzagojevhez passzolt, a csatár pedig egy igazítás után 15 méterről a léc alá bombázott (3-1).

82. perc: Pavljucsenko kapott labdát a bal oldalon Arsavintól, majd a 16-os sarkánál többször is megforgatta védőjét, mielőtt a léc alá vágta a játékszert (4-1).

Az első 10 percben úgy tűnt, a csehek futballoznak majd veszélyesebben, ám az oroszok gyakorlatilag az első komoly gólszerzési lehetőségüket kihasználták, s előnyük birtokában a biztos védekezésre, valamint a gyors ellentámadásokra rendezkedtek be. Utóbbiból a következő 10 percben kettőt is vezettek, s a másodikból - egy nagyszerű támadás végén - megduplázták találataik számát. Az első félidő lefújásáig a játék képe nem sokat változott, az oroszok megnyugtató előnnyel vonulhattak a szünetre.

A folytatásban a csehek némi meglepetésre egy remek támadás végén egyenlítettek, s ezt követően megélénkült a játékuk, míg az oroszok egyre inkább a védekezésre fektették a hangsúlyt. A félidő felénél kissé esett a mérkőzés színvonala, az oroszoknak ennek ellenére több lehetőségük is adódott, azonban ezeket Kerzsakov rendre elrontotta. A támadót Dick Advocaat 17 perccel a lefújás előtt lehozta, helyére Pavljucsenkót állította be, aki egy gólpasszal és egy találattal végleg eldöntötte a kifejezetten sportszerű - sárga lap nélküli - mérkőzést.