rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Kétgólos horvát siker az írek ellen

MTI 2012. június 10., vasárnap 22:42

A horvát válogatott 3-1-es győzelmet aratott az ír csapat felett a lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának vasárnapi második mérkőzésén.

A csoport másik, kora esti találkozóján a címvédő spanyolok 1-1-es döntetlent játszottak az olaszokkal, így az első kör után a horvátok állnak az élen.

 Eredmény:

C csoport, 1. forduló:

Horvátország-Írország 3-1 (2-1)

Poznan, 43 ezer néző, v.: Bjorn Kuipers (holland)

gólszerző: Mandzukic (3., 48.), Jelavic (43.), illetve St. Ledger (19.)

sárga lap: Modric (53.), Kranjcar (54.), illetve Andrews (45.)

 Horvátország:

Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Vukojevic - Rakitic (Dujmovic, 92.), Modric, Perisic (Eduardo, 89.) - Mandzukic, Jelavic (Kranjcar, 72.)

Írország:

Given - O'Shea, St. Ledger, Dunne, Ward - Whelan, Andrews - McGeady (Cox, 54.), Duff - Doyle (Walters, 53.), Keane (Long, 75.)

I. félidő:

3. perc: egy bal oldali szöglet után az írek nem tudtak felszabadítani, a labda Srna elé került, aki az alapvonaltól középre ívelt, a teljesen üresen álló Mandzukic pedig a kapu bal oldalába fejelt (1-0).

19. perc: McGeady bal oldali szabadrúgását a túloldalon érkező St. Ledger három méterről fejelte a hálóba (1-1).

43. perc: Modric 20 méteres lövése a tömörülő ír védőfalról az üresen álló Jelavic elé került, ő pedig a kivetődő Given felett a kapuba pörgetett (2-1).

II. félidő:

48. perc: Perisic bal oldali beadását Mandzukic a bal kapufára fejelte, a labda pedig az elvetődő Givenről pattant a hálóba (3-1).

Gyors horvát góllal indult a találkozó, ám az írek az egygólos hátrány ellenére sem törtek meg, és valamivel több mint negyedóra után egyenlítettek is. Ezt követően nagy részben a mezőnyben folyt a játék, de mindkét együttes előtt adódott gólszerzési lehetőség, sőt, ebből a szempontból a horvátok álltak jobban. A félidő végéhez közeledve erősödött a horvátok nyomása, s két perccel a lefújás előtt - némi szerencsével - ismét megszerezték a vezetést.

A második játékrész szinte pontosan ugyanúgy kezdődött, mint az első: ismét Mandzukic, s ismét a harmadik percben volt eredményes. Az Eb-k történetének legidősebb szövetségi kapitánya, a 73 éves és 85 napos Giovanni Trapattoni kettős cserével próbálta felrázni az írek játékát, de a friss emberekkel együtt sem sikerült igazán nyomás alá helyezni az ellenfél kapuját. A horvátok a lefújásig már leginkább csak az eredmény megtartására törekedtek, s ez a szervezett védekezésnek, illetve Pletikosa védéseinek köszönhetően sikerült is nekik.