rss      tw      fb
Keres

Orbán Bécsben – az osztrák sajtó szerint
Három osztrák lap írása Orbán keddi bécsi látogatásáról. (A látogatás összefoglalójátt lásd: Canossát járt Orbán Bécsben?)

Orbán tranzakciós adót tervez a bankadó helyett

A Krone című osztrák lap írása

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az Osztrák Kereskedelmi Kamarában (WKÖ) tartott beszédében védelmébe vette saját gazdaságpolitikáját. A bankadót „brutálisnak” nevezte, és kilátásba helyezte, hogy 2013. január 1-jétől tranzakciós adó bevezetésével helyettesíti, amely nem terheli közvetlenül a bankokat. Eddig az volt a terv, hogy a bankadót felére csökkentik 2013-ban.

A terv részleteit még ezután dolgozzák ki – mondta Orbán. Eszerint minden magyarországi tranzakciót az összeg ezredével terhelnek meg, ami „hatalmas bevételeket hoz”, és amelyet arra akarnak felhasználni, hogy csökkentség a munkát terhelő adókat. Kifut a kiskereskedelmet meghatározott időre terhelő válságadó is, és a Magyarországon mintegy 2500 embert foglalkoztató Spar üzletlánc nagy tiszteletnek örvend – mondta Orbán.

A külföldi befektetők fontosak Magyarország számára – hangsúlyozta. Mint mondta, mintegy 2000 ausztriai vállalat tevékenykedik Magyarországon, és ezek 73  ezer munkahelyet biztosítanak. Ehhez jön még 40 ezer magyar, aki Ausztriában vállal munkát. A magyar intézkedések feletti vita azonban nem filozófiai –a magyarok nem kommunisták –, hanem gazdaságpolitikai – vélekedett Orbán.


Felkészülés a válság utáni Európára

Véleménye szerint a válság leküzdése utáni Európa másként fog kinézni, mint a válság előtti. Erre Magyarországnak is fel kell készülnie, és termelési helyszínné kell fejlődnie. A déli német nyelvű gazdasági övezetet, amelyhez Ausztria is tartozik, jó lenne kibővíteni Magyarországgal.

Magyarország két további hosszú távú, központi gazdaságpolitikai céljaként Orbán az államadósság csökkentését jelölte meg a GDP jelenlegi 78 százalékáról mintegy 50 százalékára, amit rögzítettek is az alkotmányban. Ezen kívül Orbán az adót is fizető foglalkoztatottak számát Magyarországon ötmillió emberre akarja növelni. Amikor 2010-ben másodszor átvette a kormányzati felelősséget, a tízmillió magyar közül a túl csekély jövedelmek miatt csak 2,6 millió fizetett adót, jelenleg 3,8 millió adózik. Ezt egy gazdasági rendszer nem bírja ki, mondta.

Általánosságban Orbán az adózást a munkáról a fogyasztás felé akarja elmozdítani. Az elmúlt két évben 360 törvényt hoztak. „Ha az ember vékony jégen jár, a gyorsaság biztonságot jelent” – mondta Orbán számos osztrák vállalkozó előtt.

Kerülte a napi aktualitású kérdéseket

Előzőleg Orbán a bécsi Ringturm Fehér László magyar művész által alkotott becsomagolásánál Orbán kerülte a napi aktualitású kérdéseket, és poénokkal és tréfákkal megtűzdelt előadását inkább Ausztria és Magyarország szomszédságának és együttműködésének szentelte. „Amikor Ausztria és Magyarország focizik, még ma is gyakran hallani a kérdést: Ausztria-Magyarország, jó, de ki ellen?” – viccelődött.

A magyar kormányfő tréfálkozva felhozta azt a közmondást is, amely szerint „Akinek Magyarország a barátja, annak nincs szüksége ellenségre”, de ezt a közönség nem a kétoldalú kapcsolatokra, és nem is Európa-politikai vonatkozásban értette.

***

A bankadót 2013-ban felváltja a tranzakciós adó

Az osztrák Wirtschaftsblatt összefoglalója Orbán Viktornak az Osztrák Gazdasági Kamarában (WKO) elmondott beszédéről

A vitatott magyarországi bankadót 2013-ben felválthatja egy pénzügyi tranzakciós adó bevezetése. Erről beszélt Orbán Viktor magyar kormányfő az Osztrák kereskedelmi kamarában kedden mondott beszédében. Eredetileg azt tervezték, hogy a bankadót 2013-ban a felére csökkentik. A terv részletei még kidolgozás alatt állnak Orbán szerint. A tervek szerint kifut a kiskereskedelem számára meghatározott időre bevezetett adó is.

Eszerint minden banki műveletet az érintett összeg ezredével terhelnek majd meg. A Bloomberg hírügynökség szerint ez a háztartások és a vállalatok banki tranzakcióit, valamint a postai átutalásokat érintené. Orbán „hatalmas bevételekről” beszél, a Bloomberg szerint évi 130 milliárd forintról – mintegy 438 millió euróról – van szó. Ez több, mint amire számítottak.

Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank Internationalnak a közönség soraiban jelenlévő elnöke a bankadó mértékét „elfogadhatatlanként” bírálta. Kijelentette, hogy az elmúlt három év veszteségei túlkompenzálták a megelőző évek nyereségeit. Stepic emlékeztette Orbánt a megállapodásra, amelyet a magyar kormány a Bankszövetséggel kötött 2011. decemberében. Akkoriban a kormány azt ígérte, hogy a bankoknak nem kell további megterhelésektől tartaniuk.

„Miután az adó pontos formáját még nem határozták meg, lehetséges, hogy a bevételek az eredetileg feltételezettnél magasabbak lesznek” – mondta Daniel Hewitts a feltörekvő piacokkal foglalkozó londoni közgazdász a Bloombergnek. Ez kedvező lenne a költségvetés számára.

Az IMF-fel a tárgyalások júliusban vagy augusztusban megkezdődhetnek – mondta Varga Mihály főtárgyaló a TV2 magyar adón szerdán. „Az IMF-fel és az EU-val a segélyhitelről kötendő megállapodás javítaná Magyarország kockázati profilját” – vélekedett Hewitt. Mint ismeretes, az IMF-fel folytatandó tárgyalások megkezdése fél éve a levegőben lóg. Ennek oka a vitatott magyar jegybanktörvény, amely év eleje óta van hatályban, és amely „veszélyezteti az intézmény függetlenségét”.

A költségvetési többletbevételek és az IMF-tárgyalások kedden erősítették a magyar valutát.

***

Figyelemreméltó – Miért nem akart találkozni a magyar Orbán Strachéval, az FPÖ vezetőjével

Isabelle Daniel írása az oe24 osztrák hírportálon

Úgy látszik, a vitatott politikusok egymást is szenvedélyesen kerülik. Ez így volt egykor a Front National alapítója, Jean-Marie Le Pen és Jörg Haider [az egykori FPÖ-vezér] esetében. És most is volt erre egy figyelemre méltó példa. Tegnap Bécsbe látogatott Orbán Viktor, Magyarország vitatott miniszterelnöke. A jobboldali konzervatív Fidesz főnöke a szocialista párti Werner Faymann szövetségi kancellárral és Michael Spindelegger néppárti külügyminiszterrel, alkancellárral találkozott.

Diplomáciai körökből származó értesülés szerint Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is meg akarta hívni Orbánt egy megbeszélésre.

De lásd, a magyar, akiről a The New York Timesig bezárólag negatív szalagcímek szólnak, állítólag egyszerűen elutasította Strache meghívását.

Orbánt alighanem a bécsi magyar nagykövetség világosította fel a legújabb kék [FPÖ-s] viszontagságokról.

Pedig Strache a magyar kormányfőt talán csak nyugtalanító médiatörvényéről akarta kérdezni, amellyel korlátozta a sajtószabadságot.

A miniszterelnök azonban a bennfentesek szerint „meg akarta kímélni magát attól, hogy közös fényképek készüljenek róla és az FPÖ főnökével”. Ha csak úgy nem…Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!