rss      tw      fb
Keres

Emlékhelyek látogatását írta elő a bíróság egy holokauszttagadónak




Nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki egy holokauszttagadó férfira a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A büntetőper a nemzetiszocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult. Az ügyben az elsőfokú bíróság holokauszt-emlékhelyek látogatását is előírta a vádlottnak.

A Fővárosi Törvényszék Sajtó- és Nemzetközi Kapcsolatok Osztályának közleménye

„A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2012. június 12-én ítéletet hirdetett a N. György* ellen a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának bűntette miatt indult büntetőügyben.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott 2011. október 23-án a „Nem tetszik a rendszer” elnevezésű demonstráción nagy nyilvánosság előtt a magasba tartotta a nála lévő táblát, melyen héber nyelven a „holokauszt nem történt meg” felirat volt olvasható.

A bíróság N. György vádlottat a nemzeti szocialista rendszerek bűnei nyilvános tagadásának. miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte. A bíróság elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. A bíróság külön magatartási szabályként előírta a vádlott számára, hogy:

– ne látogasson politikai rendezvényeket, demonstrációkon ne vegyen részt,

– legalább 3 alkalommal látogasson el a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontba, s az ott látottak alapján összegezze, foglalja össze gondolatait, vagy egyszer tekintse meg az Auschwitzi Emlékhelyet vagy a Jeruzsálemi Yad Vashem Emlékparkot, és írja meg véleményeit.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentésért fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2012. június 12.”



* Az MTI információja szerint N. György egyike annak a két fiatalnak, akit hétfőn közérdekű munkára ítélt a bíróság, mert három éve tojással dobálták meg Demszky Gábor volt szabaddemokrata főpolgármestert.




Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!