rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Döntetlen az olasz-horvát összecsapáson

MTI 2012. június 14., csütörtök 20:09

Az olasz válogatott 1-1-es döntetlent játszott a horvát csapattal csütörtökön, az ukrán-lengyel közös rendezésű Európa-bajnokság C csoportjának 2. fordulójában.

A két együttes ezt megelőzően ötször találkozott azóta, hogy Horvátország függetlenné vált 1991-ben, és az olaszok egyszer sem tudtak győzni, továbbá a legutóbbi öt Eb-n vagy világbajnokságon az itáliai gárda egyszer sem járt sikerrel a második fellépésén.

 Eredmény:

C csoport, 2. forduló:

Olaszország-Horvátország 1-1 (1-0)

Poznan, 39 ezer néző, v.: Howard Webb (angol)

gólszerzők: Pirlo (39.), illetve Mandzukic (72.)

sárga lap: Motta (57.), Montolivo (80.), illetve Schildenfeld (86.)

Olaszország:

Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Marchisio, Pirlo, Motta (Montolivo, 63.), Giaccherini - Cassano (Giovinco, 83.), Balotelli (Di Natale, 70.)

Horvátország:

Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic (Pranjic, 68.) - Mandzukic (Kranjcar, 95.), Jelavic (Eduardo, 83.)

I. félidő:

39. perc: egy bal oldali szabadrúgáshoz Pirlo állt oda, és a sorfal felugró tagjainak feje fölött a rövid sarokba csavarta a labdát (1-0).

II. félidő:

72. perc: Strinic ívelt középre a bal oldalról, Mandzukic az ötösnél levette a labdát, négy méterről lőtt, a játékszer pedig a bal kapufáról vágódott a hálóba (1-1).

Az olasz együttes az első perctől igyekezett nyilvánvalóvá tenni, hogy csak a győzelem az elfogadható eredmény a számára. Balotelli többször is nagy helyzetbe került, ám szinte mindegyik esetben lassan cselekedett, de akadt lehetősége Cassanónak és Marchisiónak is, miközben a horvátok csak ritkán jutottak el Buffon kapujának közelébe. Az olasz mezőnyfölény a félidő hajrájában érett góllá, Pirlo zseniálisan kivitelezett szabadrúgása révén.

A folytatásban érezhető volt, hogy melyik csapat van előnyben, az olaszok igyekeztek elsősorban a biztos védekezéssel törődni, és csak egy-egy gyors ellentámadással veszélyeztettek. A horvátok próbálták nyomás alatt tartani az ellenfelet, a játék sokat folyt az olasz 16-os előtt, ennek eredményeként az immár három találatnál járó Mandzukic egyenlített. A lefújásig még további lehetőségek is adódtak a csapatok előtt, de újabb gól már nem született.

A horvátoknak négy, az olaszoknak pedig két pontjuk van. A csoport csütörtök esti mérkőzésén a címvédő spanyolok az írekkel játszanak.