rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - A lengyelek legyőzésével negyeddöntőben a csehek

MTI 2012. június 16., szombat 23:02

A cseh labdarúgó-válogatott bejutott a negyeddöntőbe, mivel szombaton egygólos győzelmet aratott az ukránokkal társrendező lengyelek felett az Európa-bajnokság A csoportjának harmadik fordulójában.

A csoport másik mérkőzésén a görögök 1-0-ra verték az oroszokat, így a lengyelek mellett utóbbi együttes kényszerült búcsúzni a további küzdelmektől.

 Eredmény

A csoport, 3. forduló:

Csehország-Lengyelország 1-0 (0-0)

Wroclaw, 42 ezer néző, v.: Craig Thomson (skót)

gólszerző: Jiracek (72.)

sárga lap: Limbersky (12.), Plasil (87.), Pekhart (93.), illetve Murawski (23.), Polanski (48.), Wasilewski (61.), Blaszczykowski (87.), Perquis (90.)

Csehország:

Cech - Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky - Jiracek (Rajtoral, 84.), Hübschman, Plasil, Pilar (Rezek, 87.) - Kolar, Baros (Pekhart, 91.)

Lengyelország:

Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Blaszczykowski, Dudka, Polanski (Grosicki, 56.), Obraniak (Brozek, 73.) - Murawski (Mierzejewski, 73.) - Lewandowski

II. félidő:

72. perc: cseh ellentámadás végén Baros gurított a bal oldalról középre húzó Jiracek elé, ő egy csellel elfektette védőjét, majd 11 méterről a kapu bal oldalába gurított (1-0).

 

A győzelmi kényszer által hajtott lengyelek nagy lendülettel vetették bele magukat az összecsapásba, több mint negyedórán keresztül folyamatosan veszélyeztettek, lehetőségeik azonban rendre kimaradtak. A csehek az első húsz perc után megnyugodtak, igyekeztek minél többet birtokolni a labdát, s erre a lengyeleknek nem volt ellenszerük. A szakadó esőben gólhelyzetet bőven láthattak a szurkolók, a kapuba találni azonban a szünetig egyik gárdának sem sikerült.

A folytatásban - a várakozásokkal ellentétben - nem úgy tűnt, mintha a lengyelek mindent meg akarnának tenni a győzelemért: alig-alig jutottak el a rivális kapujáig, miközben a csehek a biztos védekezésre építve, ellentámadásaikból több helyzetet is kialakítottak. Taktikájuk a 72. percben vezetett eredményre, s bár ez valamelyest "észhez térítette" a lengyeleket, az utolsó negyedórában a társházigazda válogatottja már nem volt képes egyenlíteni.