rss      tw      fb
Keres

EURO-2012 - Ünneplés Athénban a görög győzelem után a választások előtt

MTI 2012. június 17., vasárnap 0:05

Órákkal a sorsdöntőnek ítélt parlamenti választások előtt Athénban és az ország több más városában is ezrek ünnepelték a görög labdarúgó válogatott diadalát Oroszország felett a lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon.

A görögök szombat este Varsóban az első félidőben szerzett góllal fektették két vállra az A csoport esélyesének tartott oroszokat, és ezzel bejutottak a legjobb nyolc közé.

"Végre egy jó hír, még akkor is, ha csak a futballra vonatkozik" - hangoztatta az athéni televízióban egy munkanélküli férfi. Egy 75 éves nyugdíjas pedig úgy fogalmazott: "Ma éjszakára elfelejtkezhetünk az ország tragikus helyzetéről".

A súlyosan eladósodott és a csőd szélén álló Görögországban vasárnap parlamenti választásokat tartanak. A szavazás tétje a Görögországgal kötött nemzetközi hitelmegállapodás, illetve a kemény megszorításokkal járó reformok jövője.

Mindenesetre nem sokkal a szavazóhelyiségek megnyitása előtt Görögország még ünnepelt. Athénban tűzijátékokkal is köszöntötték a válogatott győzelmét, és mindenütt dudaszó hallatszott.

2004-ben Görögország megnyerte az Európa-bajnokságot. A legjobb nyolc közé történt mostani bejutást szakértők hasonló bravúrként emlegették.