rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 06.13.

Válogatás az elmúlt napok fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. június 11.
Tölgyessy: "Orbán főkutya-alkutya rendszerben képzeli el a világot"
Hírszerző – Interjú

„Olyan emberekkel vette magát körül Orbán Viktor, olyan hatalmi szerkezetet épített fel, hogy senki nem figyelmeztette: Brüsszel és az IMF nem fogadja el a hiányt növelni akaró elképzeléseiket.”
„Orbán Viktor kétségkívül bravúrosan vágta ki magát a szombaton még kormánya indulását megingatni látszó helyzetből. A forint mostanra kezdi visszanyerni régi erejét, a piaci elemzők jobbára elfogadják a kormány 29 pontját.”
„… a piacpárti külföld megkapta a flat tax ígéretét, a hazai kisember meg a gázár befagyasztását, a vezetői jövedelmek és végkielégítések radikális megkurtítását. Durva tehernövekedést inkább csak a bankok kapnak majd a nyakukba.”
„Szerintem egy tipikus Fidesz-történetet láttunk: a csontváz-ötlettől ezernyi indulási nehézség megoldását remélte a győztes párt. Annyira nagyszerűnek tetszett az elképzelés, hogy nem akadt erő, amely leállította volna kivitelezését. Pedig minden haditerv addig tart, amíg nem találkozunk az ellenféllel. Most is ez történt: a Fidesznek beköszönt a valóság.”
„Orbán Viktor az elmúlt két évtizedben többi pártunkhoz képest tetterős, ám az ellenpontokat leépítő, az erőteljes visszacsatolást kizáró hatalmi szerkezetet épített fel a Fideszben. Az új kormányzati szerkezet ezt a hierarchikus megoldást teszi teljessé a közhatalomban is. Így nem akadhatott olyan vezető, miniszter, jegybank, aki kellő erővel előhozta volna a pénzpiacok folytonos jelzéseit. A kormányban egyébként is költségvetési hivatallá fokozták le az erre leginkább hivatott pénzügyminisztériumot.”
„Orbán Viktor jó ideje főkutya-alkutya rendszerben képzeli el a világot. Nem az intézményes hatalommegosztásban, a jog uralmában bízik, hanem inkább a személyes kapcsolatok, függőségi viszonyok rendjében gondolkodik. A miniszterelnök eddig még a Fideszben sem kötött új szövetségeket. Döntően olyan embereket emelt kormányába, akik többszörösen bizonyították, személyesen hozzá lojálisak.”
”Az új miniszterelnök egyelőre biztosan érzi, mit kívánnak tőle hallani az emberek. A zavaros idők után végre rendet, új rendszert, egyes megszólalásaiban szinte kádári konszolidációt ígér az országnak. Megannyi viszontagság után a magyarok másra se vágynak inkább, mint a zavartalan építkezés éveire. A jobboldali életmódminták felmutatását a kormányfő egyelőre kádári körítéssel tette, ám sokan lehetnek mögötte, akik úgy hiszik, nem a baloldal bukott meg, hanem személyesen ők győztek, és bármikor erőszakos térítésbe foghatnak.”

2010. június 11.
Károlyi vagy Kéthly? Indul a politikai szoborháború
Stop
„Kövér László a minap ígéretet tett a Parlament melletti Károlyi-szobor négy éven belüli eltávolítására, a helyén Kéthly Anna szobrának elhelyezésére.”
„Zsigmond Attila, a Budapest Galéria főigazgatója elmondta …a parlamenti döntéshez szükséges politikai akarat ...a kormánypárt(ok) kétharmados többsége mellett feltehetően meglesz az Országgyűlésben.”
”Ekkor lép a képbe a Fővárosi Önkormányzat, lévén, a Károlyi Mihályt ábrázoló műalkotás a főváros kezelésében álló közterületen található.”
Majd „a kezdeményezőknek konzultálniuk kell a Károlyi-szobor alkotójával, Varga Imre szobrászművésszel a műalkotás új helyre költöztetéséről”.
Ha megvan Kéthly-szobor pályázaton nyertes „alkotójának személye, már csak a véső és kalapács gyorsaságán, illetve a szerződésben rögzített határidő kijelölésén és betartásán múlik, mikorra készül el az egykori szociáldemokrata pártelnököt ábrázoló műalkotás.”
”Több, általunk megkérdezett művész és városszerető polgár kifejtette, nem helyes, ha a politikai kurzusváltások együtt járnak az eredetileg örök időkre felállított köztéri szobrok lerombolásával, hurcolásával és cserélgetésével. Szerencsés, ha egy város társadalma együtt tud élni a műalkotásokban is megnyilvánuló történelmi-politikai múltjával, sokszínűségével.”

2010. június 11.
„Járulékos botrány” - a pápa nem aggódik a pedofilvádak miatt
ATV online

„A katolikus egyház nemzetközi közvélemény előtt zajló botránysorozatának egyelőre kevés hazai vonatkozása van. Több olyan ügy is felszínre került azonban az elmúlt időszakban, melyek alapján kijelenthető: az ultrakonzervatív Magyar Katolikus Püspöki Kar (MKPK) már csak kevés ideig tudja szőnyeg alá söpörni a hívek sérelmére elkövetett visszaéléseket.”
”Ahogyan a kommunista rezsimmel együttműködő egyházi múlt feltárása, a hívek bizalmával anyagilag vagy szexuális téren visszaélő papok, egyházi méltóságok ügyeinek nyilvánosságra kerülése is csak hevenyészett sajtóvisszhangokból rekonstruálható Magyarországon. Ilyen volt a jobbágyi plébános, ’Atya Feri’ esete is, akiről megyeszerte beszélték már, hogy tizenhat éves fiúktól vásárolt szexuális szolgáltatásokat. 2004-ben azért volt kénytelen elhagyni szolgálati helyét, mert néhány szülő magánnyomozót fogadott fel, miután az egyik diák azt állította, hogy a plébános félreérthetetlen szexuális ajánlatott tett neki. Új szolgálati területe Rád község lett, ahol egy helybéli fiatalember állítása szerint SMS-ben anyagi juttatást ajánlott orális szexért cserébe. Az atya szerint ellopott telefonjával élt vissza valaki, hogy őt lejárassa. A húszéves férfi édesapja vizsgálatot kért a váci püspöknél, de csalódnia kellett: a felsőbb szervek azóta is ’vizsgálják’ az ügyet.”
”2009 októberében robbant ki az újabb botrány, mikor is kiderült, hogy a jászberényi esperes a templomban folytatott homoszexuális viszonyt egy pornószínésszel. Kósa Richárd, a pap szeretője őszintén elmondta, hogy meleg pornófilmekben vállal szerepeket. „L. atya" hosszú évek óta kettős életet élt, homoszexuális vonzalmát hívei és paptársai előtt is sikeresen palástolta.”
Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője szerint „a katolikus egyház körüli pedofília-botránysorozat bizonyítja, hogy ’gyakran épp az egyházi szervek próbálták meg elhallgattatni az áldozatokat, nem egyszer hazugnak vagy az egyház ellenségeinek állítva be őket’. Aki mégis megpróbál valamilyen figyelemfelkeltő ’civil kezdeményezéssel’ előrukkolni a katolikus egyház papjainak viselt dolgaival kapcsolatban, az könnyen úgy járhat, mint azok a honlapkészítők, akik a Magyarországi Katolikus Egyházban szolgálatot teljesítő melegeket próbálták lajstromozni. A portálnak azóta nyoma veszett... A szerkesztők négy egyházmegyére láttak rá, amelyből huszonöt papot (köztük három püspököt) névvel és fotóval tártak a nyilvánosság elé... A kommentáló szövegek többek között egy egyházi alkalmazásban álló meleg orgonaművésszel és a ’papi homoszexualitás meleg-ágyának’ titulált egyik egyházmegyével foglalkoztak… Az ügyben Beer Miklós váci és Spányi Antal székesfehérvári püspök is feljelentést tett…”

2010. június 11.
Mit gondol az MSZP Orbán Viktor 29 pontjáról?
Az Este vendége Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke
Műsorvezető: Mészáros Antónia
MTV, videó (olvasható változatban is)

„Azt mindenképpen helyeseljük, hogy a Fidesz feladott azzal a korábbi tervével, hogy új költségvetést csinál, és hogy kialkudja a nemzetközi pénzügyi világtól a hiánynövelést. Helyeseljük, hogy rájött arra, a költségvetési hiányt és a fegyelmezett gazdálkodást is tartani kell. Ez jó dolog. Ami nagyon nem jó dolog, hogy közben olyan adó- és egyéb terveket tárt az ország elé a miniszterelnök úr, amik, ahogy a szociológusok mondják, a perverz újraelosztás példái. Azt hívják így, amikor valaki a szegényebbek vagy a közepes jövedelműek zsebéből vesz el pénzt, hogy a magasabb jövedelműeknek adja. Az az adórendszer, ami a javaslatokban szerepel, ami megszünteti a minimálbér adómentességét,  és a ma kb. 220-240 ezer Ft-os fizetésig járó adójóváírást, adókedvezményt,  ugyanakkor a gazdagok felső kulcsú adóját is eltörli, nem tesz mást, mint egy mozdulattal 300 milliárd Ft-ot elvesz a közepes és kis jövedelműektől, és odaadja a nagy jövedelműeknek. Egyetlen számot, ha még megenged, tudom nem jó sok számot mondani: ez azt jelenti, hogy a mondjuk 80-100 ezer Ft-ot kereső, ne is a minimálbérest mondjam, rosszabbul jár havonta 7-8000 Ft-tal, míg pl. az, aki 1 milliót keres, jobban fog járni 180 ezer Ft-tal havonta. Ez példátlan, ez elfogadhatatlan. Európában nincs is rá egyéb példa.”
”…lesznek adómentes jövedelmek is, hadd mondjak erre példát, amit azért már tudunk. A miniszterelnök úr azt mondta, hogy Magyarországon megszűnik a családon belüli örökösödés adóterhe. Ez nagyon jól hangzik, ez ezek szerint egy adómentes jövedelem. Csakhogy, 20 millió Ft örökrészig az örökösök már most sem kell hogy fizessenek. Idéntől kezdve. Ez azt jelenti, hogy ha egy családban, ne adj isten, meghal a családfő, és marad utána feleség és két gyerek, akkor összesen 60 millió Ft-ig az örökségig már most idéntől adómentes. Ez megint azoknak kedvez, ahol nemcsak egy családi ház van és nemcsak a panel, hanem  60 millión felüli vagyon. Ez lehet jó dolog, csak nem segít majd a közepes jövedelműeknek.”
„Isten ments, romboló ellenzék nem leszünk. Szerintem összeegyeztethető a konstruktív és a kemény ellenzékiség, konstruktívnak lenni tudniillik nem azt jelenti, hogy lakáj módon mindennel egyetértek, amit a kormány mond...”

2010. június 11.
Választás Szlovákiában – Mit vár a HÍD Párt
A Ma reggel vendége Bugár Béla, a HÍD párt elnöke
Riporter Süveges Gergő
MTV online, videó

„– Azt olvasom a weboldalukon, hogy bevezetjük a nemzeti kisebbségek leszavazásának tilalmát a törvényhozásban. Ez a szándékuk. S a végrehajtásban az őket érintő nyelvi, oktatási és kulturális kérdésekben… Hol itt a demokrácia, ha valakit nem lehet leszavazni?
- Kisebbségi kérdésekben pozitív diszkrimináció létezik. Tehát ez azt jelenti, hogy abban a pillanatban, ha például hozzá akarnak nyúlni mondjuk a kulturális jogokhoz, nyelvhasználati jogokhoz, akkor anélkül, hogy az adott kisebbség például parlamenti, de társadalmi képviselői beleegyeznének, ezt nem lehet megtenni …”
„- Azt nyilatkozata az utóbbi napokban, arról árulkodnak az elmúlt napok, hogy a jelenlegi szlovák kormány és az újonnan megalakult magyar kormány sem gondolja komolyan, hogy jószomszédi viszonyokra törekszik. Ellenségeskedést érez a két kormány között?
- …Ha a jelenlegi kormány várt volna három hetet, akkor nem segít a Szlovák Nemzeti Pártnak azt a fajta zuhanórepülést megállítani, s szépen lassan visszakapaszkodni a 7-8 százalék körülre...”

2010. június 8.
Megszorítani nem kell félnetek jó lesz
Metazin, VoxEU.org

„Általánosan elfogadott tétel, hogy a drasztikus kiadáscsökkentés után elkerülhetetlen a választási vereség. Logikus feltételezés, csak éppen a tények nem igazolják. Sőt, a megszorítás növeli a kormány újraválasztási esélyeit – legalábbis Nyugat-Európában - írja három közgazdász, Alberto Alesina, Dorian Carloni és Giampaolo Lecce a VoxEU.org közgazdasági portálon.”
„Több olyan kutatást idéznek, amelyek cáfolják, hogy a kiadáscsökkentés minden esetben recesszióhoz vezet.”
„A kutatások szerint a ’jelentősebb fiskális kiigazításra kényszerülő nyugat-európai kormányok mindössze 33 százaléka veszítette el a megszorítások utáni választásokat, a drasztikus kiadáscsökkentésre nem kényszerülő kormányoknak viszont 39 százalékát váltották le. Vagyis az elvileg népszerűtlen megszorításokat végrehajtó kormányok nagyobb arányban maradtak hatalomban’.”
Különösen akkor, ”ha a megszorítást elfogadó kormány a ciklus elején cselekszik a küszöbön álló összeomlás elkerülése érdekében, és intézkedéseit jól kommunikálja.”

2010. április
Nyerges András: Tagadók és másrólbeszélők
Mozgó Világ

„Ha hisszük, ha nem: Magyarországon mindjárt 1945-ben elkezdődött a holokauszttagadás, noha akkor még a holokausztot nem hívták holokausztnak. A tagadás változatos formákban jelentkezett, amelyekre még hatvanöt év múltán is érdemes egy pillantást vetnie annak, aki hajlamos azt hinni, hogy ilyesmi csak ma létezik, ám közvetlenül a borzalmak után… már csak erkölcsileg is lehetetlen lett volna a jóvátehetetlent tagadni vagy a szőnyeg alá söpörni.” „Ják Sándor, aki 1944–45-ben előbb az auschwitzi A-láger, utóbb a buchenwaldi tábor 55 869. számú lakója volt, épp ilyesmit örökített meg Emberek a máglyán című memoárjában…’Indulok tovább a Keleti pályaudvar felé. Egyszer csak mintha főbe kólintanának. Egy férfi és egy asszony megy előttem, jól öltözöttek, s hallom az asszony hangos méltatlankodását: – Többen jöttek haza, mint ahányan elmentek!’”
„Voltak ugyan akkor is, akik a holokauszttagadók emberi jogait féltették, s számukra követeltek ’humánus elbánást’, de velük szemben majdnem teljes egységfront alakult ki…”
„Márai Sándor… nem a direkt holokauszttagadással, hanem annak egy másik, nem kevésbé veszélyes fajtájával találkozott. Beszéljünk másról? című írása efölötti megdöbbenésének kivételes dokumentuma. ’Átjutok Budára, végigmegyek a romnegyeden, már majdnem hazaérek, mikor ismerősbe botlom. Hol jártam, mit láttam? Beszámolok a nap emlékeiről, de az ismerős elkomorodik. – Kérem – mondja –, nem gondolja, hogy elég volt mindebből? Beszéljünk másról! – És ez a válasz nem szórványos, mind gyakrabban hangzik el. Beszéljünk másról, mondják azok, kiknek rossz a lelkiismeretük. Nincs értelme a múlt hánytorgatásának, hagyjanak már föl a számonkérésekkel, beszéljünk másról’.”
„Márai cikke 1945. július 15-én jelent meg a Magyar Nemzet hasábjain, abban a hónapban, amikor Auschwitzból és más táborokból éppen csak kezdtek hazaérkezni az élve maradottak.” „Ennek a magatartásnak létezett egy harmadik válfaja is, amely a nyílt tagadás helyett a holokausztot olyan nyelvi funkcióval építette be a köznyelvbe, hogy azzal rögtön bagatellizálta is. Ennek eklatáns példája bukkan fel Németh Lászlónak 1945 decemberében Veres Péterhez írt levelében, egy elképesztően aránytévesztő hasonlat formájában: ’a gázkamra, melyet az inflációval készítettek, elsősorban a velük érző magyar értelmiséget sújtja’ – értsd: a pénzromlás azonos szintre helyezhető a holokauszt borzalmaival, tehát a holokauszt sem több múló kellemetlenségnél…”
„E hónapló írója úgy gondolja, hogy a holokauszttagadást tiltó törvényre nem a szankciókhoz fűződő illúziók, hanem ’a magunk felelősségével való szembenézés’ miatt van szükség. Azért, hogy mi, mint társadalom, viszonyítási pontokat, világos normákat állítsunk fel, és kinyilvánítsuk, hogy a búvópatakként újra meg újra felszínre bukkanó holokauszttagadás ezekbe semmiképpen sem fér bele.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!