rss      tw      fb
Keres

Tőkés kiáll a kommunista múlt feltárásával foglalkozó történész, Oprea mellett

MTI 2010. február 11., csütörtök 17:27

Nyílt levélben kéri Tőkés László európai parlamenti képviselő Emil Boc román miniszterelnököt, hogy ne váltsák le Marius Oprea román történészt a kommunista múlt feltárásával foglalkozó intézmény éléről.

Oprea öt éve vezeti a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézetet (IICCMER), amelynek élére a Calin Popescu Tariceanu liberális miniszterelnök idején került. Most olyan hírek röppentek fel a román sajtóban, miszerint az Emil Boc vezette kormány elmozdítására készül.

Tőkés szerint a romániai kommunista rezsim örökségének megismerésében és feldolgozásában különösen fontos kormányzati intézet élén Oprea jelenléte szavatolja, hogy a gyakorlatban is megvalósuljanak azok az intézkedések, amelyeket az 1949 és 1989 közötti romániai diktatúrát vizsgáló államelnöki bizottság jelentése tartalmaz. Traian Basescu román államfő 2006-ban e jelentés alapján ítélte el és nevezte bűnösnek, törvénytelennek a romániai kommunista diktatúrát.

Oprea mellett kiállt a Romániában született Herta Müller, irodalmi Nobel-díjas német írónő is, akinek életművében hangsúlyosan szerepel a román kommunista hatalmat kiszolgáló, rettegett biztonsági szolgálat, a Securitate.

A történész által vezetett intézmény arra vállalkozott, hogy feltárja azokat a gyilkosságokat, amelyeket az egykori állambiztonsági szolgálat titokban követett el a 20. század második felében. Oprea szerint több ezer román vesztette így életét, akiket hozzátartozóik távollétében hantoltak el.

Az IICCMER a hozzátartozóktól kapott adatok alapján, a rendőrség és az ügyészség bevonásával megpróbálja feltárni az egykori politikai áldozatok sírhelyét. Kísérletet tesznek haláluk körülményeinek tisztázására, majd kellő tiszteletadással újratemetik őket.

Romániában több értelmiségi is azt kifogásolja, hogy a hatóságok részéről nem létezik valós szándék a kommunizmus ideje alatt elkövetett igazságtalanságok jóvátételére. Azt kifogásolják, hogy Traian Basescu román államfő 2006-ban ugyan elítélte a kommunizmust, a gyakorlatban azonban kevés történik a jóvátétel érdekében. A volt politikai foglyok rehabilitálása például még mindig nem történt meg Romániában.