rss      tw      fb
Keres

Elemzők: erős Fidesz-kormány lenne a legjobb a magyar gazdaságnak

MTI 2010. február 11., csütörtök 17:58

Az elemzők többsége szerint erős Fidesz-kormány lenne a legjobb a magyar gazdaságnak az áprilisi választások után, mivel az végre tudná hajtani azokat a reformokat, amelyek a gazdaságot versenyképesebbé tennék - írta a Reuters 23 magyarországi gazdasági elemző megkérdezése alapján készült elemzésében.

A hírügynökség által megkérdezett elemzők szerint az önkormányzati és az oktatási reform, valamint az adórendszer reformja a legfontosabb végrehajtandó feladat a következő kormány számára, hogy megerősítse a válság sújtotta magyar gazdaságot.

A 23 elemző mindegyike Fidesz győzelmet vár, de 18-an közülük úgy vélik, hogy a párt csak egyszerű többséget szerez a parlamentben.

A válaszolók nagy többsége szerint a legjobb a magyar piacok és a gazdaság számára az lenne, ha a Fidesz a parlamenti helyek kétharmadát megszerezné, így rendbe hozhatná az önkormányzati területet, amely nagy teher a költségvetésre.

A megkérdezettek közül 21 elemző fő aggodalma a következő kormánnyal kapcsolatban az, hogy esetleg nem tudja kihasználni széles támogatottságát a kulcsfontosságú szerkezeti reformok keresztülvitelére. Az elemzők közül 14-en a költségvetési lazítást és a központi bankkal való szembenállást a három legfőbb választások utáni aggodalom sorában említették.

Hét elemző úgy véli, hogy a következő kormány alatt nő az állami beavatkozás kockázata, de csak egy említette alapvető aggodalomként a Jobbikkal való együttműködést.