rss      tw      fb
Keres

Focus: Egy rádióadónak panda-viccek miatt 870 eurót kell fizetnie
A Focus című német hetilap online kiadásában – és további 13 német sajtóorgánum – a NeoFM-re kirótt bírságról számolt be Egy rádióadónak panda-viccek miatt 870 eurót kell fizetnie címmel.

Magyarország médiatanácsa nem ismer tréfát*.  Ha pedig állatokról van szó, akkor egyáltalán nem. A vitatott testület most pénzbírságra ítélt egy rádióadót. Az adó műsorvezetői nem röstelltek a pandákról viccelődni.

Lazítani, és bambuszt rágcsálni: a pandákat általában nyugis fickóknak tartják. Ezt alighanem így látták a NeoFM  magyar rádióadó műsorvezetői is. A Bumeráng című szatirikus adásban arról tréfálkoztak, hogy a kipusztulás fenyegette állatok eltűnése „senkit sem zavarna”, mert a pandamedvék úgyis csak „üldögélnek és zabálnak” – erről számolt be a Véleményvezér című politikai blog. Ugyanez vonatkozik a teknősbékákra is, amelyek „már úgyis eleget éltek” – viccelődtek tovább a műsorvezetők.

A magyar Médiatanács ezt kicsit sem lazán ítéli meg. Mint csütörtökön ismertté vált, a hevesen vitatott testület az adót már június 6-án 250 ezer forint (átszámítva 870) euró megfizetésére ítélte. Az ítélet szerint a műsorvezetők nem tettek eleget annak a funkciójuknak, hogy példaképek legyenek a gyerekek számára. Az ügyben a döntő szerepet egy környezetvédő aktivista bejelentése játszotta.

A Véleményvezér blog az ítéletben „abszurd ügyet lát”, amely „alátámasztja a legrosszabb aggályokat”. A Médiatanácsnak törvény engedélyezi, hogy saját belátása szerint alakítsa a magyar médiatájat – kritizálta a blog. A testületben kizárólag Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz pártjának hívei foglalnak helyet. A Médiatanácsot januárban hozták létre az új médiatörvénnyel, amely mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten éles bírálatokat váltott ki.* A médiatanács határozata itt olvasható (pdf) – Részletek

„A kérdéses műsorszám […] célja a témák kiválasztása és feldolgozása során a polgárpukkasztás, valamint a műsorvezetők humora olykor morbid és szarkasztikus. A műsor félreérthetetlenül arra törekszik, hogy felkorbácsolja a kedélyeket, a műsorvezetők pedig ráerősítenek erre a stílusukkal, egymás és mások heccelésével.”

„A műsorvezetők arról beszéltek, hogy […] mivel nem lehet az összes kihalófélben lévő állatot megmenteni, ők melyeket mentenék inkább meg. Ezzel kapcsolatosan az egyes állatfajok ’hasznosságáról’ elmélkedtek, leginkább olyan megállapításokat tettek, hogy a felsorolt állatok semmire sem jók.”

„Arról beszéltek, hogy a bébi oroszlánnak néhány pofont kell adni, verni kell és meg kell dobni cumisüveggel, majd hogy a teknőst baltával kell szétverni, a teknőjéből pedig mosóteknőt kell csinálni, hiszen éltek már eleget. (’Hát elvadítod az oroszlánt, a kis bébi oroszlánnak már adsz néhány pofont, aztán tök vad lesz.’; ’Nem! Kis oroszlánt megdobod cumisüveggel. El tudod vadítani.’; ’Jó, akkor ez a Galápagos-szigeti teknős?’, ’Hát, azt ott baltával szét, semmi értelme. Hát minek? Mosóteknőnek.’, ’Így van, ja, a teknősök úgyis pusztulófélben vannak, éltek azok eleget’.)” Ezek a kijelentések amellett, hogy félelmet kelthettek, félrevezető üzenetet is hordoztak a gyermekek számára, valamint azt közvetíthették a számukra, hogy a hallottak elfogadott cselekvések, hiszen a műsorvezetők hangoztatják őket, ellensúlyozásra pedig alig került sor.”

„A legkisebb gyerekek az élettelen tárgyaknak és az állatoknak érzéseket, gondolatokat, szándékot tulajdonítanak, ez az animizmus. A fogalmi gondolkodás hiánya miatt még nem képesek különbséget tenni a lehetséges és a lehetetlen között, számukra még nem léteznek például azok a fizikai törvényszerűségek, amelyekkel a felnőttek már tisztában vannak. A műsorszegmensben megjelenő téma, az erről szóló, mindenfajta empátiát nélkülöző diskurzus megingathatja biztonságérzetükben a legkisebb korosztály tagjait. Mivel a témakezelés szarkazmusát még nem képesek értelmezni, zavarodottságuk esetleg félelmet idézhet elő bennük, amelyet önállóan nem tudnak leépíteni. Ezért rendkívüli körültekintéssel kell eljárni az olyan témák kapcsán, amelyek a legfiatalabb gyermekek biztonságérzetét veszélyeztethetik, ilyen például a családi konfliktusokon kívül az állatok sebesülése vagy halála is. A morbid humor, a szarkazmus bevallottan a kérdéses műsorszám műsorvezetőinek kedvelt eszköze, amivel a figyelemfelkeltés céljából élnek, ennek dekódolására és ezáltal a problematikus tartalmak megfelelő értelmezésére azonban a kisebb gyerekek (kb. tíz éves kor alatt) még nem képesek.”

Stb.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!