rss      tw      fb
Keres

Az MDF nem ért egyet az OVB-tagok kiválasztásával

MTI 2010. február 11., csütörtök 19:16

A Magyar Demokrata Fórum szerint a kormány antidemokratikus döntéssel választotta ki az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait, a párt ezért a jelöltek visszavonását javasolja.

Az MDF csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: "a kormány önkényes lépése gyengíti a demokráciába vetett közbizalmat, rombolja a választás méltóságát, hitelességét és semmibe veszi a magyar demokrácia hagyományainak egyikét".

A párt felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza előterjesztését és a korábbi évek gyakorlatához híven a parlamenti pártok javaslata alapján állítsa össze a delegáltak névsorát.

Az Országgyűlés hétfőn választhatja meg az új Országos Választási Bizottság (OVB) tagjait, az önkormányzati miniszter Bordás Vilmos, Fazekas Marianna, Halmai Gábor, Szigeti Péter és Szoboszlai György személyére tett javaslatot.

A Fidesz és a KDNP várhatóan nemmel szavaz az előterjesztésre, mert politikailag kiegyensúlyozatlannak tartanának egy ennek alapján megalakuló testületet. Az MTI megkeresésére Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója arra hivatkozott, hogy szerinte az öt tagból négy MSZP-s, illetve SZDSZ-es kötődésű.

A választási eljárásról szóló törvény szerint az OVB öt tagját az Országgyűlés választja meg, személyükre - a pártok javaslataira is figyelemmel - az önkormányzati miniszter tesz indítványt. Az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 51. napon - idén tehát február 19-ig - kell megválasztani.

Az OVB független, kizárólag a törvénynek alárendelt szerv, elsődleges feladata a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása.