rss      tw      fb
Keres

Csodálkozom


Csodálkozom, hogy a választók többsége még mindig nem vette észre, mire megy ki pártunk és kormányunk heves imádata a határon túli magyarok iránt. Csodálkozom, milyen sokan hiszik még mindig, hogy az ő érdekükben alakítják politikájukat.

Pedig ha valahol, hát a szlovák vagy az erdélyi választásokba való beavatkozásban pőrén lelepleződött álságos politikájuk. A fideszes beavatkozás nyomán saját embereik már egyszer kudarcot vallottak, és az ott élő magyarok pozíciója romlott a beavatkozás előtti állapothoz képest. Látszólag nem tanultak, és megismételték a számukra eredménytelenül végződő manipulációt.

De valóban eredménytelen ez a politika? Ha abból a szempontból nézzük, hogy a Szlovákiában vagy Erdélyben élő magyarok érdekét szolgálja-e, akkor igen. De lehetnek más szempontok is, és ezek is hoznak „eredményeket”. Vegyük őket sorba!

Az egyik eredmény, hogy ez a politika fenntartja, sőt fokozza Magyarország és szomszédai között a feszültséget.

A másik: élesztgeti, sőt szítja az ott élő magyarok és a többség közötti feszültségeket.

A harmadik: gyengíti a határon túl élő magyarok politikai érdekérvényesítő képességét.

A negyedik: a meggyengült magyar kisebbség kiszolgáltatottabb lesz a fideszes gyámkodásnak, ami megkönnyíti a feszültség továbbszítását.

Az ötödik: a fokozódó feszültség atrocitásokat szül, amelyek visszamenőleg igazolják az addigi politikát.

A hatodik: a magyar választók egy jelentős részét el lehet kábítani azzal, hogy a fidesz védi a magyarokat, és valóban, abban a helyzetben, amit a fidesz hozott létre, egyre inkább meg kellene őket védeni.

A hetedik: az így létrehozott hidegháborús légkörben könnyebb „nemzeti összetartást” követelni, és  minden másképp gondolkodást hazaárulásként feltüntetni.

A nyolcadik: az így összetákolt hisztérikus légkörben egyre kevesebb figyelem jut arra, mit is csinál pártunk és kormányunk Magyarországon.

Van tehát itt „eredmény”. Csak azt nem tudom, mikor veszi észre a többség, hogy ez neki nem jó.

(Andor Mihály)Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!