rss      tw      fb
Keres

MNB: májusban nőtt a vállalati betétállomány

MTI 2012. június 29., péntek 13:33

Májusban a nem pénzügyi vállalatok betétállománya nőtt, és több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek - jelentette pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hitelintézetek összevont mérlegének szezonálisan nem igazított adatai alapján.

A betéteket forintban 123 milliárddal növelték, míg devizában 13,9 milliárddal csökkentették a cégek májusban, míg döntően a devizahitelek törlesztése következtében a tranzakciók 7,7 milliárddal csökkentették a vállalatok hitelállományát.

A megtakarítási és a törlesztési tranzakciók eredőjeként a vállalatok nettó pozíciója 101,6 milliárd forinttal javult a múlt hónapban.

A nem pénzügyi vállalatok december óta minden hónapban több hitelt törlesztettek, mint amennyit felvettek és május a harmadik hónap, amikor a forint hitelek felvétele is kisebb volt a visszafizetésnél.

Az MNB adatai szerint reálértéken 2009 januárja óta nem nőtt a vállalatok hitelfelvétele éves összehasonlításban, így májusban 9,2 százalékos volt a visszaesés és idén a januári 8,7 százalék után minden hónapban 9 százalék feletti volt a csökkenés mértéke.

Az árfolyamveszteség miatt azonban 187 milliárd forinttal nőtt a vállaltok forintban kimutatott devizaadósága, miután a forint az eurval szemben 4,4, a dollárral szemben 11,2 százalékot gyengült a múlt hónapban. A betéteken elért árfolyamnyereség 67 milliárd forinttal mérsékelte veszteséget, miután a vállalati devizabetétek 1.331 milliárdos állománya kevesebb, mint harmada a 4.242 milliárdos hiteladósságnak.

Bármennyire igyekeztek is forintbetéteket gyűjteni és szabadulni devizahiteiktől a vállalatok, csak annyit értek el, hogy nagyjából fedezni tudják az árfolyamveszteséget.