rss      tw      fb
Keres

Tranazkciós illeték - Simor levélben hívta fel Kövér László figyelmét az egyeztetési kötelezettségre

MTI 2012. június 29., péntek 15:35

Simor András jegybankelnök levelet küldött Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, amelyben felhívta a figyelmet arra, hogy a tranzakciós illeték módosító javaslatáról egyeztetni kell az MNB-vel és az EKB-val, ami eddig nem történt meg. Az MNB péntek délután nyilvánosságra hozta a levelet honlapján.

A jegybank pénteki tájékoztatása szerint a levélben, amelyről másolatot kapott Nyikos László, a költségvetési bizottság elnöke is, Simor András ismertette: a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény értelmében az MNB feladataival kapcsolatos jogszabálytervezetekről ki kell kérni az MNB, illetve az Európai Unió működéséről szóló szerződés alapján az Európai Központi Bank véleményét. Ez azonban a pénzügyi tranzakciós illetékről az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága által benyújtott módosító javaslattal kapcsolatban ezidáig nem történt meg.   

Hozzáteszi: az EKB-val való véleményeztetés kötelezettsége a jogalkotásért felelős szervet, tehát jelen esetben a magyar Országgyűlést terheli.    "Kérjük szíves intézkedését, hogy az Országgyűlés a fenti előírások figyelembevételével járjon el az MNB-t érintő, illetve az EKB véleményezési hatáskörébe tartozó jelen jogszabálytervezet vonatkozásában" - írja a jegybankelnök.   

A költségvetési bizottság csütörtökön benyújtott módosító javaslata egyebek mellett kiterjesztené az illeték személyi hatályát a kincstári körben végzett fizetési műveletekre, továbbá részben bevonná az illetékfizetési körbe a Magyar Nemzeti Bankot is.    

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig ugyancsak csütörtökön bejelentette: a foglalkoztatást segítő, 300 milliárd forintos program egyik lába az MNB pénzügyi műveleteire kiterjesztett tranzakciós illeték; ezzel 100 milliárd forintot biztosítanak a programhoz, és ugyanennyit tesznek hozzá a Magyar Államkincstár keretében végrehajtott pénzügyi műveletekre kiterjesztett egyezrelékes pénzügyi tranzakciósilleték-bevételből.