rss      tw      fb
Keres

A vízgazdálkodás javítására fogalmazott meg javaslatokat az Európai Parlament

MTI 2012. július 3., kedd 17:13

A vízgazdálkodás javítására fogalmazott meg javaslatokat az Európai Parlament a strasbourgi plenáris ülésen kedden elfogadott jelentésében.

A jelentés szerint a vízhez jutás alapvető és egyetemes jog.

Az uniós képviselőtestület javaslatai között szerepel a világosabb árazási rendszer, a vízkezelés javítása, a víztakarékosság ösztönzése, például az ilyen törekvések uniós anyagi támogatásával.

A téma plenáris vitájában felszólalt Tabajdi Csaba (MSZP), aki hangoztatta, hogy egyszerre kell takarékoskodni a vízzel, és fokozni újrahasznosítását. Úgy vélte, hogy "a víz háztartási, mezőgazdasági és energetikai célú újrahasznosításával áttörést érhetünk el". Jelezte: kezdeményezni fogja, hogy az EU külön támogatással ösztönözze a víz mezőgazdasági újrahasznosítását szolgáló beruházásokat.

Üdvözölte egyúttal Áder János köztársasági elnök arra vonatkozó kezdeményezését, hogy 2013-ban Magyarország rendezzen egy vízgazdálkodással foglalkozó nemzetközi konferenciát az ENSZ égisze alatt.

Felszólalt Szegedi Csanád (Jobbik) is, aki egyebek között arról beszélt, hogy a Kárpát-medencében "évszázadokon keresztül olyan organikus vízgazdálkodási rendszer alakult ki, amely tökéletesen megfelelne a jelenlegi európai kihívásoknak is". "Ennek a Kárpát-medencei vízgazdálkodásnak sajnálatos módon a trianoni békediktátummal vége szakadt, és most itt az Európai Unión belül lehetőség van talán újra ésszerűsíteni, újra működővé tenni" - fűzte hozzá.