rss      tw      fb
Keres

Több a zergegida a Tátrában, mint egy évvel korábban

MTI 2012. július 3., kedd 17:33

Megszaporodtak az újszülött zergék a Tátrában: a tavaszi zergeszámlálás idején 178 idei zergét találtak, 29-cel többet mint tavaly.

A Tátra egész területén összesen 950 zergét számláltak meg, 675-öt (ebből 103 gidát) a szlovák, 275-öt (ebből 75 gidát) a lengyel oldalon.

Az újszülött zergék számának növekedése bizonyíték arra, hogy a tátrai hegyi zerge (Rupicapra rupicapra tatrica) számára a Tátra mindkét oldalán jók a természeti feltételek. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdőgazdasága (TANAP SL) szerint az idei jó szaporulatban közrejátszott, hogy meleg, hómentes volt a tavasz, valamint a szlovákiai TANAP SL és a lengyel Tátrai Nemzeti Park őreinek gondoskodása is.

"A számlálás során örömteli adatokat kaptunk, amelyek megerősítik azt a tendenciát, hogy az elmúlt években nőtt a Tátra emblematikus állatának populációja" - mondta Jozef Hybler, a TANAP SL zoológusa. Hozzátette: a számlálás idején 12 medvét is megfigyeltek magashegyi környezetben.

A TANAP megalapítása után egy évvel körülbelül 160 zerge élt a nemzeti park területén. Négy év múlva már mintegy 600-ra nőtt a szaporulat, 1964-pedig pedig majdnem elérte a 950-et. A következő években számuk tartós csökkenésnek indult, elsősorban az orvvadászat, a helikopterek berepülése, illetve amiatt, hogy a látogatók megzavarták az élőhelyüket. A populáció fogyásának természetes okai között szerepelt a tavaszvégi havazás, a klímaváltozás, illetve a levegőszennyezettség.

Az elmúlt öt évben tapasztalt zergepopuláció-növekedés a gondoskodásnak - só kihelyezés, az ínséges időszakban az állatok etetése - és a két tátrai nemzeti park látogatási szabályai betartatásának az eredménye.