rss      tw      fb
Keres

De minimis támogatás az idén a szárított-takarmány-feldolgozóknak

MTI 2012. július 11., szerda 12:55

Nemzeti forrásból elkülönített általános de minimis támogatást nyújt a szárított takarmány feldolgozásával foglalkozó belföldi vállalkozásoknak a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) az idén - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A vállalkozások évente legfeljebb 66.666 eurót - azaz mintegy 20 millió forintot - igényelhetnek ebből a keretből. A VM azért biztosítja a feldolgozók nemzeti forrását, hogy fenntartsa az állattenyésztés számára is kiemelten fontos magyar szárított- takarmány-gyártást, és így megőrizze az ágazatban dolgozók munkahelyét.

A fehérjetakarmányok termeléshez kötött támogatását 2003-ban az Európai Unió megszüntette, ám Magyarország uniós csatlakozásakor átmenetileg engedélyt kapott arra, hogy 2012. április 1-jéig közösségi forrással segítse a takarmánygyártással foglalkozó magyar vállalkozásokat.

A határidő lejártával a VM az ágazat fenntartása érdekében továbbra is hozzájárul a gazdaságok nyersanyagköltségéhez, így a már termeléstől független támogatási rendszerben a szárított- takarmány-feldolgozók megemelt összegű közvetlen forráshoz juthatnak.

Általános de minimis támogatásnak minősül minden olyan állami forrásból nyújtott támogatás, amelynek egy jogosult által igénybe vehető összege három egymást követő év alatt nem haladja meg a 200.000 eurónak megfelelő forint összeget. Emellett pedig a támogatást nyújtó, vagy a jogszabály kimondja, hogy általános de minimis támogatásnak minősül. A rendelet július 13-tól hatályos - olvasható a közleményben.