rss      tw      fb
Keres

Tiltakozás a Közgépnél - LMP: az emberek többsége torkig van a "kartellpártokkal"

MTI 2012. július 11., szerda 13:37

Az LMP szerint az emberek többsége torkig van a "kartellpártokkal" és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal.

Schiffer András ezt azután mondta újságíróknak pártja központi irodája előtt, hogy ugyanott néhány perccel előtte a Fidesz szóvivője nyilvánvaló politikai támadásnak nevezte az LMP szerdai akcióját, amelynek során az ellenzéki párt több képviselője és körülbelül két tucat aktivistája behatolt a Közgép Zrt. központjába, egymáshoz láncolták magukat, és a bejárati sorompónál leültek a földre. Selmeczi Gabriella hangsúlyozta: az állami megbízásokat olyan cégeknek kell nyerniük, amelyek Magyarországon foglalkoztatnak, itt adóznak, és a nyereségüket is itt használják fel.

Az LMP-s országgyűlési képviselő Selmeczi Gabriella szavait szemfényvesztésnek értékelte, szerinte ugyanis nem magyar vállalkozások kedvezményezéséről, hanem "a kartellpártok érdekeltségeiről, az oligarchák kedvezményezéséről" van szó. Úgy véli, az emberek többsége torkig van a kartellpártokkal és a mögöttük lévő érdekcsoportokkal.

"Az LMP arra kíváncsi, hogy a kartellpártok mit műveltek a közbeszerzések terén az elmúlt 17 évben" - mondta Schiffer András, emlékeztetve, hogy frakciótársával, Karácsony Gergellyel néhány héttel ezelőtt kezdeményezték: alakuljon meg egy "Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság", és a testület derítse fel, hogy 1995 óta, a különböző kormányok idején milyen közbeszerzési gyakorlat folyt.

Megjegyezte, a Strabag bevétele érdemben nem változott 2010 után, "egész egyszerűen zászlóshajócsere történt: a Közgép került előre, és rendre alvállalkozóként megjelenik a Strabag".

Arra a kérdésre, hogy az LMP képviselői miért követnek el törvénysértést, az ellenzéki politikus azt válaszolta: nem törvénysértő a magatartásuk. Önmagában az, hogy valaki magánterületen demonstrál, még nem feltétlenül jelent törvénysértést - tette hozzá, megjegyezve, hogy a gyülekezési szabadságával mindenki élhet. Arra a felvetésre, hogy ehhez engedélyt kell kérni a terület tulajdonosától, azt felelte: mindenkinek joga van politikai véleményének kinyilvánítására.

Schiffer András Selmeczi Gabriella sajtótájékoztatójának végén arra kérte a Fidesz szóvivőjét, írja alá a "Közgép-Strabag-vizsgálóbizottság" felállítására vonatkozó parlamenti kezdeményezést. Erre reagálva a kormánypárt szóvivője azt mondta: ha az LMP-nek nincs önálló elképzelése az életről, akkor "nem ilyen látványos akciókkal, leláncolásokkal" kell felhívni a figyelmet, hanem a parlamentben kell dolgozni. "Meg is tettük" - válaszolta Schiffer András.