rss      tw      fb
Keres

OGY - Az alkotmányügyi bizottsághoz fordul a napirend előtti felszólalások ügyében az LMP

MTI 2012. július 12., csütörtök 18:06

Az LMP beadvánnyal fordul az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságához, mert a párt nem tartja házszabályszerűnek, hogy a kormánypárti képviselők napirend előtti felszólalásai gyakran nem a beterjesztett tárgyról szólnak - mondta az MTI-nek Jávor Benedek a házbizottság csütörtöki ülése után, amelyet az ő kérésére hívtak össze.

A frakcióvezető közölte, hogy két okból, házszabálysértés és az országgyűlési törvény megsértése miatt kérte a házbizottság állásfoglalását. A házszabálysértésről elmondta: többször is azt tapasztalták, hogy a kormánypártok napirend előtti felszólalói nem a beterjesztett tárgyról beszélnek, hanem az ellenzék napirend előtti felszólalásaira reagálnak.

Hozzátette, az LMP úgy látja, hogy Rogán Antall fideszes frakcióvezető megsértette az országgyűlési törvényt, amikor csütörtöki napirend előtti felszólalásában "gyakorlatilag a felnőttfilmiparban való részvételre szólította fel" az LMP politikusait és aktivistáit. Jávor Benedek hangsúlyozta, a jogszabály a házvezetés közbeavatkozását írja elő, amikor egyes csoportokat sértő vagy illetlen megjegyzések hangzanak el az Országgyűlésben.

Az esetet véleményezve úgy fogalmazott: Rogán Antal kijelentései "gegnek jók egy kocsmában", de nem méltóak az Országgyűléshez.

A politikus végül elmondta, a házbizottság ülésén nem alakult ki véleményazonosság az ügyben, mert Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója "semmi kivetnivalót nem talált" abban, ahogy Rogán Antall reagált.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalása során az LMP Közgép-telephelyén tartott szerdai demonstrációjára utalva úgy fogalmazott: aki látni akarta az láthatta, hogy LMP-s képviselők "a láncok és a bilincsek iránt egészen óhatatlan perverz vonzalmat éreznek", és láthatóan erre "stimulálólag hat", ha egyenruhások is jelen vannak az "előjáték közben".

A frakcióvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy ahol az LMP szerdán akciózott, az nem egy nem egy "felnőttfilmforgatás helyszíne", hanem egy munkahely, ahol magyar emberek, kétkezi magyar munkások dolgoznak, őket pedig a legkevésbé sem érdekli az LMP "lánccsörgetése".

Rogán Antal azt ajánlotta az LMP-seknek, hogy ha legközelebbi extrém akciójuk színhelyét tervezik, akkor kérjenek tanácsot egy olyan honfitársunktól, aki felnőttfilmekben világraszólót alkotott, hogy ezt a láncok és bilincsek iránti vonzalmat miként lehet "értő és megértő közönséghez igazán hatékonyan eljuttatni".