rss      tw      fb
Keres

Bírák nyugdíjazása - LMP: a bírák elmozdíthatatlanságának elve az alkotmányosság magva

MTI 2012. július 16., hétfő 16:58

A bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva - kommentálta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Alkotmánybíróság (Ab) döntését Schiffer András. Az LMP véleménye szerint a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása egyszerre sértette az alaptörvényt, a történelmi alkotmány vívmányait, az emberek igazsághoz való jutásának jogát, miközben kivívta az uniós szervek rosszallását.

Az Ab hétfőn hozta nyilvánosságra döntését, amelyik szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért a testület azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának ügye az "elmúlt két év fideszes közjogi rombolásának állatorvosi lova", az alkotmánybírósági döntés viszont világosan megmutatta ennek az autokratikus politikának a határait. "A mai határozat azt jelenti, hogy Orbán Viktor alkotmányos ámokfutása szembetalálkozott a saját maga által alkotott alaptörvénnyel, sőt szembekerült a történeti alkotmány vívmányaival is" - mondta.

Schiffer András szavai szerint ugyanis a történeti alkotmány részét képező 1869-es illetve 1871-es törvények alapján is levezethető, hogy a bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva.

A politikus úgy fogalmazott, hogy tavaly áprilisban Orbán Viktor "keresztülerőszakolta az alaptörvényen" a bírák nyugdíjkorhatárának rögzítését, de akkor a kormányoldal elfelejtkezett arról, hogy az egyes alkotmányos rendelkezéseket összhangban kell értelmezni.

Hangsúlyozta, az ügyben nem pusztán az egyes bírák életpályájának a kiszámíthatóságáról van szó, ugyanis minden egyes magyar állampolgár elidegeníthetetlen joga, hogy a kijelölt bíráját ne mozdítsák el és olyan szervezetek ítélkezzenek az ügyeiben, amelyek pártatlanságához nem fér kétség.

Kijelentette azt is, hogy miután "ezzel az egészen elképesztő kalandorakcióval Orbán Viktor több száz bírát (…) nyugdíjba küldött", ügyek százait kell átszignálni új bírákra és az emberek még hosszabb idő alatt jutnak hozzá az igazságukhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az lenne az optimális megoldás, ha a miniszterelnök "észhez térne" és akár egy rendkívüli parlamenti időszak összehívásával "kiszedetné" az alaptörvényből a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó passzust. Ha ez nem történik meg, akkor viszont a nyugdíjba küldött bírákat vissza kell helyezni a pozíciójukba és ha erre lehetőség van, vissza kell kapniuk a tőlük elvett ügyeket - szögezte le.

A rendszer nem maradhat, mert megbukott, az LMP pedig semmilyen az alkotmánybírósági döntés szellemével szembemenő megoldást nem tud elképzelni - mondta a sajtótájékoztató végén a miniszterelnök kijelentésére reagálva. "Az a rendszer megbukott, amelyikben a vezéri akarat akadálytalanul érvényesülhet. Ez Orbán Viktor Waterlooja" - jelentette ki.

A kormányfő a KDNP vezetőivel folytatott megbeszélését követő sajtótájékoztatón mondta azt, hogy a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére. "A rendszer marad" - nyomatékosította Orbán Viktor.