rss      tw      fb
Keres

Bírák nyugdíjazása - A Jobbik egyetért az Alkotmánybíróság indokaival

MTI 2012. július 16., hétfő 17:00

A Jobbik egyetért az Alkotmánybíróságnak (Ab) a bírák nyugdíjazása szabályozásával összefüggő indokaival, és kíváncsi a következményekre.

Gyüre Csaba, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, a Jobbik alelnöke hétfőn azt mondta az MTI-nek, hogy képviselőcsoportjuk már az Országgyűlésben is elutasította a szabályozást, és a továbbiakban sem támogatja a tartalmát. A következményekről szólva úgy vélte: az érintett bírákat az Ab döntése után sem fogják visszahelyezni, legfeljebb kárrendezésről lehet szó.

Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, miszerint a rendszer marad, és a kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére, a Jobbik alelnöke azt mondta: a kormány rossz oldalról közelíti meg a problémát. Kifejtette, hogy noha az Ab rámutatott, hogy szükséges összhangba hozni a vonatkozó törvényeket, az elutasítás többi indoka - köztük a bírói függetlenség elvének megsértése - ugyanúgy megmarad.

Az Ab a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.