rss      tw      fb
Keres

Kövér hazaszeretet tábort nyitott meg: a magyarság örökség a jóistentől
Az Országgyűlés elnöke Zalaegerszegen, a Magyar Hazaszeretet Tábor Egyesület zalai és muravidéki gyerekek számára szervezett táborának megnyitóján beszélt több mint ötven gyereknek. Amit mondott:


– A magyar hazaszeretet tábor lehetőséget ad az évszázadokon és évezredeken át elődeink által felhalmozott kincsek felfedezésére. Széchenyi Istvánt többször is idézve hozzátette: a fiataloknak a magukban rejlő kincseket is fel kell fedezniük, hogy hasznosíthassák őket maguk és utódaik számára.

„Legyetek mindig büszkék magyarságotokra, soha ne hagyjátok elbizonytalanítani magatokat e tekintetben! Ez a ti adományotok, örökségetek a jóistentől, amellyel gazdálkodnotok, amelyet gyarapítanotok kell!”

A tábor elnevezése sokakban talán meghökkentést kelt, netán mosolyt fakaszt, mert a magyar hazaszeretet minden egyes szava esetleg „korszerűtlen, nem valami mavilágból való”. Minek kell „magyarkodni” állandóan, van-e még jelentősége a haza kifejezésének? Majd Tamási Áront idézte, hogy szüleink és az ő szüleik révén olyan szeretetet kaptunk, amelyen keresztül átadták azt az „örökséget, tudást, amivel az életben boldogulni lehet, amivel sikeresnek lehet lenni”.


A parlament elnökét Csondor Csaba, a Magyar Hazaszeretet Tábor Egyesület titkára kalauzolta körbe a Gébárti-tó partján felállított táborban. A jurták között, hagyományőrző huszárok sorfala előtt megtartott megnyitóról elmondta: hetedik éve rendeznek hasonló táborokat ezen a zalaegerszegi helyszínen. Drávaközi, kárpátaljai, erdélyi és őrvidéki gyerekek is táboroztak már itt, ahol a régi halászati, vadászati technikákat és eszközöket, néprajzi-, kulturális- és sporthagyományokat ismertetnek meg a fiatalokkal.


Felvételek: MTI-fotó - Varga György 

Ősi viseletekről, mesterségekről, népdalokról és néptáncokról tanulhatnak, de a természet és a környezet megismertetése, valamint a konyhaművészet rejtelmeibe való bevezetés is programja az egy-egyhetes táboroknak.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!