rss      tw      fb
Keres

Martonyi János: szorosabb együttműködésre lenne szükség Olaszországgal

MTI 2010. június 16., szerda 15:07

Szorosabbra kell fűzni az együttműködést Magyarország és Olaszország között - mondta Martonyi János külügyminiszter szerdán Budapesten, miután olasz partnerével, Franco Frattinivel tárgyalt, és aláírták a két ország stratégiai együttműködésről szóló dokumentumot.

Martonyi János a közös sajtótájékoztatón kiemelte: a tárgyaláson a két ország kapcsolatán túl különösen időszerű, az uniót érintő kérdések is szóba kerültek.

Budapest és Róma álláspontja több lényegi kérdésben azonos: egyetértenek abban, hogy sürgetni kell a versenyképességet erősítő Európa 2020 stratégia megvalósítását, a gazdasági koordinációt, a tagállamok gazdaságpolitikája közötti "nagyobb összhang megteremtését" - fejtette ki a magyar külügyminiszter. Továbbá, mint mondta, a lisszaboni szerződés életbelépése után is kiemelkedő jelentőségű a közösségi intézmények közötti egyensúly biztosítása, illetve azok "jó és hatékony működése". Fontos, hogy az európai integráció megoldást találjon a gazdasági válságra, képes legyen továbblépni.

Hagyományosan igen jó a kapcsolat Olaszország és Magyarország között, ezért kívánatos lenne az olasz jelenlét erősítése az országban mind politikai, mind gazdasági, mind pedig kulturális szempontból - emelte ki a magyar diplomácia vezetője. Mint mondta, biztos abban, hogy Franco Frattini látogatása hozzájárul ehhez.

Az olasz külügyminiszter szintén a két ország közötti jó kapcsolatot hangsúlyozta. Látogatásával azt kívánja bizonyítani - mondta -, hogy Budapest milyen fontos partner Róma számára.

A gazdasági jelenlétet Magyarországon "mind mennyiségileg, mind minőségileg" növelni szeretné Olaszország - nyilatkozta Franco Frattini. A kultúra pedig eddig is fontos része volt a két ország kapcsolatának, és a jövőben is az marad.

Az olasz külügyminiszter nyomatékosította: szükséges lenne az unió közös külügyi szolgálatának mielőbbi létrehozása.

Róma hatékony segítséget kíván nyújtani a felkészüléshez a soros magyar elnökségre, illetve a jövő év első felében esedékes elnökség idején is, reményeik szerint ebben az időszakban sikerül előrébb jutni a Nyugat-Balkán integrációja, az EU energiabiztonsági stratégiája és a gazdasági koordináció ügyében - közölte Franco Frattini. Azt szeretnék, ha az unió minden tagállamának integrálódása azonos szintű lenne, nem lennének olyan belső választóvonalak, mint például az euróövezeti határok, ezért az eurózónához való csatlakozásra bátorította az eddig kimaradt tagállamokat.

Az EU energiabiztonságának növeléséért olasz-magyar munkacsoportot alakítanak, amely javaslatot dolgoz majd ki - jelentette be az olasz miniszter.

Az MTI kérdésére válaszolva mindkét külügyminiszter megerősítette: szeretnék, ha Horvátország mihamarabb az unió tagja lenne, de a térség többi államát is biztatni kell, hogy kötelezzék el magukat az integráció mellett, ez nemcsak az ő érdekük, hanem az unióé is. Franco Frattini szerint félő, hogy ellenkező esetben megnyílhat az út a szélsőségek és a nacionalisták előtt. Martonyi János hozzátette, az EU-nak mindenképpen azt az üzenetet kell közvetítenie, hogy "az ajtó nyitva áll" a régió minden országa előtt.

Június elején Szarajevóban tartották az EU-Nyugat-Balkán külügyminiszteri konferenciáját, a tanácskozással azt akarta jelezni az unió, hogy az integrációs folyamatnak nem szabad leállnia, a térség valamennyi országa számára adott a tagság lehetősége.