rss      tw      fb
Keres

A Rosszijszkaja Gazeta a Csatáry-ügyről
A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos orosz lap Nincs hová menekülni – Magyarországon megtalálták világ leginkább keresett náci bűnösét címmel közölte országos kiadásában Makszim Makaricsev és Leonyid Pcsolnyikov cikkét.

A The Sun című brit lap a híres Simon Wiesenthal Központ szakértőinek segítségével a központ szerint a világ leginkább keresett náci bűnösének nyomára jutottak.

Kiderült, hogy a 97 éves, magyar Ladislaus Csizsik-Csatáry Budapest egyik csendes negyedében él. Az idős magyar, akit annak idején a második világháborúban elkövetett bűnei miatt távollétében halálra ítéltek, maga nyitott ajtót a brit újságíróknak pólóban és alsónadrágban. Az egyik legnagyobb náci gettó egykori rendőrparancsnoka egyedül él egy kis magánházban. Egyből rájött az ismeretlenek látogatásának céljára. A brit riporter alig tudta feltenni a kérdését Csizsik-Csatárynak a koncentrációs tábor foglyainak lelövésében való részvételéről, máris kategorikusan megtagadta a választ, és az újságírót annak beszámolója szerint „ékes angol nyelven elküldte melegebb égtájra”. A tudósító az utca túloldalán várt a magyar férfira. Az kis idő elteltével kijött a házból, és elindult egy közeli boltba, ahol élelmiszert vásárolt. Mindez a The Sun újságírói videóra rögzítették.

Csizsik-Csatárynak része volt 15 700 zsidó auschwitzi gázkamrákba küldésében

Amint a „nácivadászatáról” híres Simon Wiesenthal Központ szakértői a Rosszijszkaja Gazetának elmondták, az igazságszolgáltatás elől a második világháború után bujkáló Csizsik-Csatáry annak idején Kassa – a mai szlovák Kosice – gettójában dolgozott. Közvetlen része volt abban, hogy 1944-ben 15 700 zsidót a halálba küldtek az auschwitzi haláltábor gátkamráiba.

Dr. Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ vezetője a lapnak megerősítette, hogy „Csizsik-Csatáryt azonosították, Budapesten él”. A vonatkozó jelzést a központ egy meg nem nevezett, budapesti illetőségű informátortól kapta tavaly szeptemberben. Zuroff cáfolta azt a több nyugati hírügynökség jelentéseiben szereplő információt, amely szerint a nyomravezető 25 ezer dollár kapott volt, s úgy pontosította ezt, hogy a díjat csak abban az esetben fizetik ki, ha és amikor az ügy bíróság elé kerül. Zuroff közlése szerint a Wiesenthal Központ összegyűjtötte több olyan szemtanú vallomását, akik annak idején elszenvedték Csizsik-Csatáry „barbár tevékenységét”. A szemtanúk beszámoltak arról, hogy a fasiszta számára a legnagyobb élvezetet a nők lovaglópálcával (ostorral) való kínzása jelentette. Nem ritkán a beosztottjainak parancsolta meg az emberek „spontán megkínzását”. Konkrétan például arra kényszerítették a foglyokat, hogy órákon át a puszta kezükkel ássák a fagyott talajt. A magyar ügyészségnek a múlt héten átadták a náci bűnös tevékenységéről szóló bizonyítékokat, köztük olyanokat, amelyek azt támasztják alá, hogy része volt abban, hogy 300 zsidót Kassáról Ukrajnába deportáltak, és ott megöltek 1941 elején.

A Wiesenthal központ felszólította a magyar ügyészséget, hogy „minden eszközzel juttassa vádlottak padjára Csizsik-Csatáryt”. Válaszként Varga Jenő magyar [fővárosi] főügyész-helyettes közölte, hogy „folyik a nyomozás, és az ügyészség gondosan tanulmányozni fogja a kapott információkat”. „Kaptunk újabb tanúvallomásokat Csatáry tevékenységéről, amelyek megerősítik nézetünket, hogy felelős bűneiért. Ezek a bűntettek nem évülnek el, az idő semmilyen módon nem enyhíti bűneit, és az idős kor nem szolgálhat védelemként a holokauszt bűnösei számára” – jelentette ki Zuroff a Rosszijszkaja Gazetának adott interjúban, hozzátéve hogy a magyar férfi szellemi képességei birtokában van, egészséges, és még ma is autót vezet. Zuroff szavai szerint ez már nem az első eset, hogy a The Sun munkatársaival közösen keresik a náci háborús bűnösöket.

Csizsik-Csatáry már kétszer megszökött az igazságszolgáltatás elől. Első ízben a felszabadult Csehszlovákiából menekült el, ahol a bíróság a negyvenes években halálra ítélte tömeggyilkosság vádjával. Más név alatt Kanadában telepedett le, és régiségkereskedést nyitott. Közel fél évszázad elteltével találták meg. A kanadai hatóságok már készítették a kiadatási papírokat, hogy átadják Csehszlovákiának, de az idős Csatáry ismét megszökött az igazságszolgáltatás elől, mint kiderült, egyszerűen visszatért történelmi hazájába. A nagy információs hálózatáról és önkéntes segítőiről híres Wiesenthal Központ listáján 2011. szeptemberében került a leginkább keresett háborús bűnösök listájának első helyére. Akkor hunyt el szintén Budapesten a 97 éves Képíró Sándor, az addigi listavezető, akinek 1942-ben Novi Sadon (Újvidéken) 1200 zsidó, magyar és cigány megölésében volt része. A Wiesenthal Központ munkatársai nemrég Kanadában jutottak a lista 4. helyén álló ukrán Vlagyimir Kartjuk nyomára, akinek abban volt része, hogy a fehéroroszországi Hatiny faluban élve elégettek embereket 1943-ban. [A faluban beterelték a 149 lakost egy hodályba, és rájuk gyújtották az épületet, a már lángoló menekülőket lelőtték. Csak néhányan menekültek meg, közülük többet a közeli faluk felégetésekor öltek meg. Hatinyt 1968-1969-ban Fehéroroszország központi háborús emlékhelyévé építették ki. A szerk.] Kartjuk hosszú évek óta nyugodtan termel mézet a birtokán, és a lehetséges kiadatásáról szóló kérdésekre némán mosolyog.

Egyenes beszéd

Issauji Csasar, a kassai gettó Izraelben élő volt foglya

„Bár szerencsém volt, és nem a gettóban dolgoztam, hanem a helyi téglagyárban, jól emlékszem Csatáryra. Különösen az vésődött be az emlékezetemben, hogyan kiabált a zsidókra. Sok szörnyűségről hallottam, amelyeket a nőkkel követett el, és tudok a parancsairól, hogy puszta kézzel ássák a földet. Nagyon gonosz ember volt, remélem, felelősségre vonják”.

***

Beszámolót közöl az ügyről a párizsi Libération című napilap A náci Csatáry nyugodt öregsége hitelteleníti a magyar igazságszolgáltatást címmel. Ugyanis eddig nem talált alkalmat rá, hogy beidézze a gyanúsítottat. A lap szerint a félmillió magyar deportálásában részt vett Horthy-rezsim szimbólumait rehabilitáló politikai hangulatban az igazságszolgáltatás "tojásokon táncol".

A szintén párizsi Le Figaro szerint Egy náci bűnös majdnem kicsúszott a magyar rendőrség kezéből. „Hogyan élhetett nyugodtan a saját valódi nevén tizenhét éven át, holott Efraïm Zuroff szerint a múltjáról szóló információkat már tíz hónapja átadták a magyar igazságszolgáltatásnak?” Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke azt mondta a lapnak: a rendőrség már egy ideje követi Csatáry minden lépését, és két hónappal ezelőtt majdnem elő is állították. Feldmájer szerint „sok minden szemére hányható Orbán Viktor konzervatív kormánynak”, például, hogy szemrebbenés nélkül hagyja a szélsőjobboldali erőknek a Horthy-kultusz újjáélesztését, de az nem, hogy nácikat védelmezne. „Annak ellenére, hogy az antiszemiták egyre hangosabbak, 120 ezer magyarországi zsidó nyugodtan él. Nincs semmi politika a Csatáry-ügyben” – mondta a Mazsihisz elnöke.

A Financial Times arról ír, hogy a Csatáry-ügy akkor került ismét felszínre, amikor egyre nagyobb aggodalommal szemlélik Magyarországon a szélsőjobboldali szervezetek felemelkedését, miközben a harmincas-negyvenes években élt antiszemita és szélsőjobboldali személyek rehabilitációja folyik. Utalt a cikk egyebek között a Nyirő-ügyre, valamint arra, hogy Horthy Miklósról tereket neveztek el. A lap írt arról is, hogy Orbán Viktor és a Fidesz nemzetközi bírálói azzal érvelnek, hogy nem tesznek eleget a szélsőjobboldali propaganda emelkedése ellen, sőt egyesek szerint csendben maguk is előmozdítják.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!