rss      tw      fb
Keres

Járai Zsigmond levele az IMF budapesti képviseletvezetőjénekAz MNB honlapján közzétett közlemény

„Járai Zsigmond, az MNB Felügyelő Bizottságának elnöke a mai napon a következő levelet küldte Irina Ivaschenkónak, a Nemzetközi Valutaalap képviseletvezetőjének [ha már az ember hivatalos levelet ír, illene tudnia, hogy a hölgy így írja a nevét: Iryna – a szerk.]


Tisztelt Képviseletvezető Asszony!

A sajtóból értesültünk arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank Felügyelő Bizottságának két, ellenzéki pártot (LMP és MSZP) képviselő tagja tárgyalást kezdeményezett a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló delegációjával.

Tájékoztatom arról, hogy a felügyelő bizottság álláspontját ők nem képviselhetik, a tárgyaláson elhangzottak csak magánvéleménynek tekinthetők.*

A hatályos törvények értelmében a felügyelő bizottság hatáskörébe nem tartozik az MNB alapfeladatainak vizsgálata, valamint az alapfeladatok végrehajtásának mérlegre gyakorolt hatása. Ugyanígy nem hatásköre az MNB-t érintő jogszabályváltozások véleményezése.

Üdvözlettel:

Járai Zsigmond

MNB FB elnök”

***

Előzmények

Mint más újságok mellett az Index is beszámolt róla (az MTI nem), a július 17 és 25 között Magyarországon tartózkodó IMF–EU-delegáció és a magyar kormány képviselőinek tárgyalásáról teljes hírzárlatot rendeltek el. Az IMF budapesti misszióvezetője, Iryna Ivaschenkó is csak annyit mondott a portálnak. hogy a közös küldöttség a magyar fél kérésének megfelelően megkezdi a tárgyalásokat az IMF/EU-támogatási programról. Az IMF külkapcsolati igazgatója, Gary Rice ezen kívül egy washingtoni sajtótájékoztatón annyit közölt, hogy Magyarországgal 15–20 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodásról tárgyal majd az IMF Budapesten, nem pedig a rugalmasabb, magyar kormány által szorgalmazott FCL vagy PCL típusú hitelkeretről.

Nem hivatalos forrásokból az Index úgy értesült, hogy a nemzetközi delegációk nemcsak kedden tárgyaltak a nemzeti bankban, hanem a következő egy hétben még visszatérnek oda, és nemcsak Simor András elnökkel, hanem több szakterület illetékeseivel is egyeztetnek. Várhatóan ellátogatnak a Nemzetgazdasági Minisztériumba is – amely vezetője, Matolcsy György épp a hiteltárgyalások időszakára időzítette éves rendes szabadságát –, valamint találkozni fognak több, a kormányfő szűkebb tanácsadói köréhez tartozó közgazdásszal. Az Index úgy tudja, a következő napokban az öt-hat legnagyobb magyar pénzintézet illetékeseivel is egyeztetnek a nemzetközi szervezetek küldöttei, ugyanígy a költségvetési tanács, a pénzügyi felügyelet, a bankszövetség vezetőivel és szakértőivel, valamint találkoznak Tarlós István főpolgármesterrel is. Ugyancsak az Index szerint az LMP-t a Nemzeti Bank felügyelőbizottságában képviselő Róna Péterrel kedden délután találkozott a küldöttség az MNB-ben (az MSZP képviselője az fb-ben Katona Tamás).


Pontosítás

Róna Péter nyilatkozott a csütörtöki Népszabadságnak az ügyről (MTI)

Abban igaza van Járai Zsigmondnak, hogy nem képviseljük a felügyelőbizottság álláspontját, abban azonban nincs, hogy magánvéleményt képviselünk, különvéleményünk van, mondta Járai Zsigmond, a jegybank felügyelőbizottsági elnökének levelére.

A felügyelőbizottság ellenzéki (LMP) tagja szerint „az a fideszes felfogás tükröződik Járai Zsigmond reakciójában, hogy ami kisebbségi véleménynek számít, az nincs is”.

A Népszabadság szerint a felügyelőbizottság három tagja (Róna Péter, Katona Tamás, Varga István) tíz napja elektronikus formában tárták a testület elé rendkívüli ülésen állásfoglalásukat. Ezt azért tartották fontosnak, mert szerintük a tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra ellehetetleníti az intézmény működését, törvénysértésre kényszeríti.

A kisebbségi véleményt megfogalmazó tagokkal valóban kedden tárgyalt a küldöttség. A Népszabadság kérdésére, hogy milyen véleményt fogalmaztak meg a delegáció tagjai az illetékkel kapcsolatban, Róna Péter úgy válaszolt, hogy „nincs olyan közgazdász a világon, aki ne gondolná azt, hogy ez a monetáris és fiskális eszközök szétválasztásának megsértése”. Arról azonban nem nyilatkozott, hogy a találkozón elhangzott-e információ azzal kapcsolatban, milyen állásfoglalás várható az EKB-tól ez ügyben, amelyen már dolgozik az európai bank.* Arról nem szól Járai Zsigmond levele, hogy ha helytállóak az Index információi, az MB több szakterületének illetékesei, a Nemzetgazdasági Minisztérium (Matolcsy nélkül) vezetői, a kormányfő szűkebb tanácsadói köréhez tartozó közgazdászok, az öt-hat legnagyobb magyar pénzintézet illetékesei, a költségvetési tanács, a pénzügyi felügyelet, a bankszövetség vezetői és szakértői, valamint a főpolgármester is csak a magánvéleményét közölheti-e a delegációval – a szerk.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!