rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Horváth Júlia

Nemzetközi sajtószemle - 2019. július...


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok


         Krémer Ferenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Múltkavaró


                  Nyíri András


A napokban Gerhes Gábor bemutatta fekete-fehér képekben A besúgás házait, utcanévvel, házszámmal.

"A sorozat összes épületében ugyanis K és T, az állambiztonság konspirált vagy találkozási lakásai voltak. A konspirált lakások állami tulajdonba tartoztak, és a fontosabb ügyekben eljáró ügynökök és más beszervezett személyek látogatták őket. A találkozási lakások magánemberek birtokát képezték, és túlnyomórészt „önzetlen hazafiasságból” vagy „meggyőződéses segítőkészségből” adták kölcsön őket az operatív akciók és megfigyelések számára. A sorozat alapja egy 2010-ben nyilvánosságra került állambiztonsági jelentés, amely a címeket tartalmazta, és ezt vitte térképre a Fehér Hollók munkacsoport."

A fekete-fehér képeket látva könnyű volt visszautazni a múltba. Elmerengtem. Azok, akik ezekben a házakban éltek, vajon tudtak-e az egyes lakások különleges funkcióiról? A házmester valószínűleg beépített ember volt, hiszen a gyakori idegenjárás feltűnő lehetett a számára, valami módon tisztázni kellett vele a helyzetet.

A böngészés után fölkerestem a Fehér hollók honlapját. A nyitólapon megtudtam, hogy "2008 végén fiatal kutatók, levéltárosok, történészek összefogást kezdeményeztünk a kommunista egyházüldözés máig tisztázatlan kérdéseinek feltárására. Az együttműködésnek keretet adó ’Fehér Hollók’ munkacsoport célja, hogy az egyéni kutatási eredményeket integrálva, a történelmi keresztény egyházakat üldöző, bomlasztó, manipuláló pártállami intézkedések teljes rendszerét feltárja és bemutassa. Határozott törekvésünk, hogy a kutatók közti kooperációt minél szélesebb körre kiterjesszük. Szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy a közelmúltról szóló közbeszéd megszabadulhasson a félelemből vagy tudatosan fenntartott hamis mítoszoktól, legendáktól."

Sorra végignéztem a kiemelt munkáikat. A titkos lakásokon kívül közzétették az Állami Egyházügyi Hivatal vezetőinek névsorát, az Állambiztonsági főtisztek közül az Egyházi Elhárítás parancsnokait, a „Fehér Ház” (ma Képviselői Irodaház), akkor az Államvédelmi Hatóság épületének belső beosztását, valamint az ÁVH épületeinek magyarországi helyszíneit. Ez utóbbi újabb utazásra invitált vissza a múltba.

És akkor itt van egy kép, a hatodik kerület egy részéről. Mit tesz Isten: éppen arról, amelyben életem első tizenhárom évét leéltem.


Kattintás: teljes méret - Google Maps

A piros rajzszögek egy-egy ÁVH által használt épületet jelölnek. Az utcánkban (Csengery utca) abban az időben autó nemigen parkolt (ötvenes évek vége, hatvanas évek eleje). Az úttesten alakítottunk ki focipályát a két járdaszegély mellett, és szinte háborítatlanul rúghattuk a rongylabdát, hiszen autó csak néha járt arra.

Az utca másik végében, közel az Aradi utcához, volt egy ma is létező garázs. Oda tartottak. Most már értem: ezek szerint ez volt az oka, hogy néha autó is megtisztelte az utcánkat.


Iskolába menet a sok apró piros rajzszög előtt mentem el. Amikor először hallottam az Andrássy út 60-ról, még nem azonosítottam be azzal az épülettel, amelynek a sarkán minden reggel befordultam, az iskolába menvén. A többi rajzszögtakart házról meg csak most értesültem, és persze arról is, hogy iskolánk két szomszédos háza szintén ÁVH-telephely volt.

A legmegdöbbentőbb azonban az volt, amikor az egyik rajzszög alatt azt a házat jelölték meg, amelyben laktunk. Abban az évben, 1950-ben, nemcsak a mi családunk, de apám összes testvére a családjával ott élt. Mikor megtudtam, kavarogtak fejemben a gondolatok. Melyik lehetett az a lakás? Tudtak-e szüleim arról, hogy nemcsak békés, hétköznapi lakók éltek a házban? A házmesterünk, Tenczer néni, közéjük tartozott?

Az utóbbi években a családi múlt ismeretének hiánya felfedező utakra késztetett. Szüleim és az ő testvéreik emlékezetére nem támaszkodhattam, hiszen már régen halottak. Vidéki utak, könyvtári, levéltári látogatások, kutatások, rég nem látott rokonokkal való találkozás azonban segít kiegészíteni a hiányos emlékeket. Nem mondhatom, hogy valaha is teljes képet fogok kapni a család múlt századi életéről, de néhány mozaik már elég szép képet mutat. Ebben az ügyben azonban már mit tehetek?

Ez a váratlanul előkerült dokumentum meggyőzött arról, hogy én, a múltból „itt maradt”, ártatlan szereplő, továbbra is keressek-kutassak a múlt emlékei között, nézelődhessek, dokumentálhassak.


Nyíri András felvételei

A házat belülről már rendbe hozták, nyoma sincs a sötét múltnak. Béke és nyugalom honol.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."