rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. június 17.

Róna Péter, közgazdász, jogász


Bolgár György:
- A tegnapi műsorban egy hallgató érdekes ötletet vetett fel, és én megígértem neki, hogy megpróbálok ennek utánaérdeklődni. Arról van szó, hogy Horváth Csaba jelenlegi MSZP-s főpolgármester-jelölt helyett az MSZP-nek érdeke volna valaki mást jelölni, aki nemcsak a szocialista szavazók körében, hanem esetleg a Lehet Más a Politika támogatói körében is számíthatna szimpátiára. A hallgató szerint ilyen jelölt lehetne Róna Péter. Számomra ez az elképzelés jól hangzik, legalábbis abból a szempontból, hogy Ön valóban sok baloldali szavazó számára ismert, a nézeteit gyakran lehet hallani tévében, rádióban, újságokban lehet olvasni. Ezek közül néhány akár markánsan baloldalinak is nevezhető. Néha viszont jobboldali lapokban is ír, tehát azt lehet mondani, hogy mégsem zárták Önt karanténba, nincs Önön bélyeg, tehát más irányba is nyitott. Úgy gondolom, az LMP-vel szemben nincsenek kifogásai, és ez vice versa is igaz. Egyrészt az a kérdés, hogy gondolt-e már arra, hogy politikai pályára adja a fejét, másrészt, megkereste-e valaki, hogy vállalja a főpolgármester-jelöltséget?

Róna Péter: - Köszönöm szépen, nagyon megtisztel a hallgató, hogy rám gondolt. Erre a feladatra viszont egyáltalán nem lennék alkalmas, mert se tapasztalatom, se hátterem, se tehetségem nincs a közigazgatáshoz.

- A hallgató szerint Ön szakember. A gazdasághoz például nagyon ért, a főváros élére márpedig olyan ember kellene, akinek van gazdasági tudása.

- Az én gazdasági érdeklődési köröm más irányú, nem önkormányzati szintű. Az önkormányzati kérdéskör egy közigazgatási és helyi lokális politikai kérdéskör, amihez én nem értek, ahol nincs tapasztalatom. Az én tapasztalatom alapjában véve a nemzetközi gazdasághoz fűződik, és az egy más világ, mint egy nagyváros igazgatása. Úgyhogy én nem tartom ezt járható útnak. Ennek ellenére köszönöm szépen, hogy valaki rám gondolt.

- Más még nem gondolt Önre? Akár ebben, akár másban?

- Nem tudok róla, engem senki sem keresett meg. Ami az LMP-t és a szocialista pártot illeti, ismereteim szerint az LMP részéről jelentős elzárkózás van a szocialista párttal kapcsolatban. Tehát nem tartom valószínűnek, hogy szó lehetne egy koalíciós jellegű jelöltről.

- Azt mondja, hogy eleve reménytelen volna akárkiben gondolkodni, még ha nem is szocialista az illető, mert ha a szocialisták támogatják, akkor az LMP nem fogja.

- Így van. Értesüléseim szerint az LMP úgy érzi, hogy a feladata most a saját arculatuk kidolgozása, és ebbe bármiféle koalíciós jellegű lépés bezavarna.

- Mi történne akkor, ha az LMP egy olyan embert nevezne jelöltjének - most már nem mondhatom, hogy Róna Pétert, mert ezek szerint ez kizárt -, aki hasonló politikai üzenetet közvetít, mint Ön, olyat, akit az MSZP is támogatna. Akkor csapdába esne az LMP vagy mégiscsak kialakulhatna egy ilyen szövetség?

- Erre nem tudok válaszolni, mert nincsenek ennyire közeli ismereteim az LMP gondolkodásáról. Azt hiszem, akkor az LMP nehéz feladat előtt állna. Úgy tudom, ők nagyon szeretnének önálló arculatot kidolgozni, annál is inkább, mert úgy érzik, hogy a jelenlegi politikai palettán kapható magyar politikai arculatok nem kielégítőek. Hiányzik ebből a kínálatból egy egészen másfajta megközelítés.

- Igen, de ahhoz, hogy az LMP komoly befolyáshoz jusson, valamiféle hatalmat, pozíciót meg kell szerezni. Ha mondjuk Budapesten kínálkozna egy főpolgármesteri cím, vagy egy pozíció, akkor ahhoz nem elég az LMP-támogatók száma, ahhoz legalább az MSZP-s szavazók is kellenek. Akkor pedig… a koalíció, az túlzás, de valamiféle összefogás vagy egyeztetés, vagy együttműködés mégiscsak hiányzik.

- Egyetértek ezzel a megközelítéssel, az LMP-nek nyilvánvalóan egy fontosabb pozíció nagyon jó lenne. Azzal is egyetértek, hogy egyedül ezt nem valószínű, hogy nyélbe tudnák ütni. Ilyen értelemben teljesen egyetértek Bolgár úr megközelítésével. De nem én vagyok az LMP, hanem Schiffer András és társai, ők közelebbit tudnak erről mondani, mint én.

- Akkor nézzük megint egy másik oldalról. Azt olvastam valahol, hogy talán Kuncze Gábor vagy Bárándy Péter lehetne olyan MSZP-s főpolgármesterjelölt, akit Horváth Csaba helyett indítanának. Ön szerint ők is esélytelenek a szimpátiára az LMP mint párt vagy esetleg az LMP-s szavazók körében?

- Igen.

- Azért, mert benne voltak az előző kormányokban vagy azok támogatottjai?

- Igen. Az LMP-nek határozott véleménye, hogy az MSZP-SZDSZ-koalíció nagyon rossz dolog volt. Ez a megállapítás nem is annyira a konkrét politikai döntésekre vagy stratégiákra vonatkozik, hanem egyfajta politikai kultúrára, amit ez a koalíció megtestesített. Ezt nem tudják elfogadni. Én úgy látom, hogy nagy az ellentét az LMP és a liberálisok, tehát az SZDSZ volt vezetői között, és szintén nagyon jelentős az ellentét - legalábbis az LMP oldaláról - a szocialisták irányába. Nem dolgom ezt az ő nevükben kifejteni, mert nincs ilyen felhatalmazásom, szerepem.

- Ha megengedi, miután körüljártuk ezt a budapesti főpolgármesteri jelölés ügyet, beszéljünk kicsit a gazdaságról. Az Önhöz mégiscsak közelebb áll.

- Így van.

- Van egy viszonylag friss Matolcsy-nyilatkozat vagy beszéd, amely egy budapesti konferencián hangzott el. Itt a nemzetgazdasági miniszter már egészen határozottan állást foglalt a 3,8 százalékos költségvetési hiány betartása mellett. Úgyhogy azt is mondta, hogy nem szabad a Kánaánra várni. Először pénzügyi stabilizáció kell, aztán 2011-2012-ben szerkezeti reformok, és majd 2013-tól lehet növekedésre számítani. Azt mondja, akkor a térség leggyorsabban növekvő állama leszünk. Ez elfogadható forgatókönyv, vagy a dolog nem ennyire egyszerű?

- A Fideszt vagy az jellemzi, hogy határozottan semmi mellett sem foglalnak állást és nem mondanak semmit, ez volt a kampányt megelőző időszak. Vagy pedig határozottan az égvilágon minden mellett állást foglalnak.

- Vonzó minden mellett állást foglalni. Nem? Ott mindenki talál valami kedvezőt.

- Itt volt a határozott állásfoglalás a 7,5 százalékos deficit mellett, és most van egy határozott állásfoglalás a 3,8 százalékos deficit mellett. A valóság szerintem az, hogy a 3,8 százalékos deficit nem fog bejönni, még akkor sem, ha nagyon komoly erőfeszítéseket tesznek az érdekében. A reális szám valahol 4,5 százalék körül mozog, ha tisztességesen, becsületesen és komolyan csinálják mindazt, amit csinálniuk kell.

- De az nem lesz tragédia, azt elfogadja még a világ.

- Nem, az nem lesz tragédia. A komoly erőfeszítések megtétele a dolog egyik része.  A másik része az, hogy a Valutaalap júliusban jön újra tárgyalni a 2011-es feltételrendszert.

- Igen, és Szapáry György főtanácsadó azt mondta, hogy teljesen újra akarják tárgyalni. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag meg akarjuk hosszabbítani a hitelkeretet?

- Nincs választásunk. Alapjában véve nem tudunk semmit sem visszafizetni. A múlt héten volt egy kincstárjegy-aukció, ami nyilvánvalóvá tette, hogy a magyar papírokra a piac nem támaszt igényt. Ott ötven milliárdnyi egyéves kincstárjegyet akart a magyar állam kibocsátani. Harmincöt milliárdnyi értékben volt vevő, akiknek a túlnyomó többsége magyar volt. Tehát a nemzetközi piac nem vett részt ebben az aukcióban.

- A fideszes nyilatkozatok után a magyar kockázati felár vagy ötven százalékkal felemelkedett, és ezek szerint a világ meg is ijedt attól, hogy mi valóban olyan bajban vagyunk, hogy nem tudjuk majd visszafizetni a kötelezettségeinket.

- Talán érdemes azt leszögezni, hogy a világ szempontjából nagyon fontos, hogy egy kormány komoly, megbízható, kiszámítható legyen. A Fidesz első hetei nem erre mutattak. Tehát a világ - bármennyire is van ennek érzelmi és jogi, jogos alapja – nem azt várta a jelenlegi nemzetközi pénzügyi és gazdasági helyzetben, hogy a Fidesz nekiront Szlovákiának a kettős állampolgársággal, és általában véve sok mindenkinek ezzel a trianoni emléknap-gondolattal. Tehát ezek nem jó lépések, mert nem az a világban folyó eseményeknek a sorozata, iránya, ami ezt igazolná. Ami pedig a gazdaságpolitikát illeti, igen, a világ elsősorban azt akarja hallani, hogy a 3,8 százalékot elszántan kívánja-e a kormány teljesíteni. Ilyen értelemben értelmezhető Matolcsy György határozott nyilatkozata, aminek a lényege az, hogy most már a kormány megtanulta, hogy ezt komolyan kell venni és megpróbálja komolyan venni. Ez így helyén is van, ezzel egyetértek. De ugyanakkor ott van a 29 pontos terv, ami nem jó. Nem fogja beindítani a magyar gazdaságot, nem fogja a növekedés pályájára helyezni.

-  Ezek szerint még az is kérdés, hogy a 3,8 százalékot tudja-e tartani. Ön szerint nem.

- Szerintem nem. De ez nem nagy baj, ha komolyan és lelkiismeretesen csinálják, akkor nem a világ vége, ha nem jön össze.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!

Izsák Jenő karikatúrái