rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2012. augusztus 9.

Emberi konzultációt rendeztek
Tanos Áron, a Magyar Szolidaritás Mozgalom ifjúsági tagozatának elnöke

Bolgár György: - A nyugati aluljáróból beszél?

Tanos Áron: - Pontosan.

- Azért kérdeztem ezt, mert tudom, hogy ma délután négytől hatig ott tartanak „emberi konzultációt”. Ez kicsit furcsán hat nekem, mintha volna állati is, de gondolom, erre nem készültek így. Emberi konzultáción nyilván azt akarják érteni, és azt szeretnék, ha mi is úgy értenénk, hogy az emberekkel akarnak konzultálni arról, hogy mi a helyzet és mit kéne csinálni. Jól értem?

- Pontosan. Az emberi konzultáció egyértelműen a nem túl fényesre sikeredett nemzeti konzultáció parafrázisa. Az embereknek lehetőségük van elmondani a véleményüket a kormányról, a vezetőinkről és Magyarország helyzetéről. És hogy milyen megoldásokat gondolnak az életükben felmerülő és az ország jövőjével kapcsolatos problémákról.

- Akkor adjon nekem egy friss helyzetképet. Ott áll Ön a Nyugati téri aluljáróban, ki van írva, hogy Magyar Szolidaritási Mozgalom, emberi konzultáció, és akkor mit csinálnak az emberek? Oda se néznek, vagy megállnak és megkérdezik Önt, hogy mit keres itt, aztán azt kérdezik, hogy mi az, hogy emberi konzultáció? Vagy leállnak Önnel beszélgetni, hogy Tanos úr, Ön hogy gondolja, mi a helyzet az Orbán-kormánnyal? Vagy kérdés nélkül elmondják a véleményüket?

- A jó válasz a felsoroltak összessége. Szerencsére azokból az emberekből, akik még csak ránk se pillantanak, és úgy mennek tovább, viszonylag kevés van.

- Tényleg? Azt hittem, hogy azok vannak többen. Az ember megy az aluljáróban, megy a metróhoz vagy a villamoshoz, miért állna meg egy jó kis emberi konzultációra?

- Azért a szeme sarkából mindenki ránk pillant, és akkor az aktivistáink gyorsan szórólappal...

-… Ja, lekapcsolják őket. Értem, értem.

- És arra a hívószóra, hogy el tudják mondani a véleményüket, jelen esetben Orbán Viktorról – mert az első személy, akiről az emberek véleményét kérdezzük, az Orbán Viktor –, ezzel a lehetőséggel mindenki él. És nem olyan zárt kérdéseket teszünk fel, mint a kormány az emberi konzultációban, hanem tényleg nyitottan megkérdezzük, hogy mi a véleménye. Pozitív, negatív, elmondhat mindent, és ezért az emberek kitöltik név nélkül a kérdőívet. Tisztában vagyunk a magyarországi valósággal, tehát név nélkül, de nagyon sokan kitöltik.

- És nem gyanakodnak, hogy maguk nem is a Szolidaritás Mozgalom, hanem csak a szolidaritás álruhájába bújva akarják a véleményüket kicsalni valahogy? És akkor nem fogom, még ha név nélkül is, odaírni, hogy nem szeretem Orbán Viktort, legfeljebb azt, hogy nagyon szeretem.

- Ezt, hogy álruhás csalók lennénk, még senkitől nem kaptuk meg.

- És mennyire nyitottak Önökkel szemben? Meghallgatják, hogy szeretnénk, ha idejönne, és a véleményét írásban kifejtené, válaszolna a kérdéseinkre, és akkor megállnak, azt mondják, hogy na jó, erre van két percem, kitöltöm?

- Pontosan.

- Én nem merném elkezdeni, őszintén szólva, annyira nem hinnék a sikerben. De ezek szerint mégis működik?

- Azért név nélkül, és úgy, hogy ez egy fehér lap, rajta két darab kérdés és a csíkozott lehetőség. Se vonalkód, semmi nincsen, és az emberek elmondják a véleményüket. És – bár még nem összesítettük – azért azt elárulhatom, hogy nincsenek túl jó véleménnyel Orbán úrról.

- Mi a kérdés például Orbán Viktorról? Hogy szereti-e Ön Orbán Viktort?

- Nem, mi még csak véletlenül sem szeretnénk irányítani. A kérdés szó szerint ez: mi a véleménye Orbán Viktorról, Magyarország miniszterelnökéről, és mit üzen neki?

- Húha. Mondjon valamit, mit üzennek neki?

- Nagyon sokan a focival, a sikeres csapattal és az álmodozással kapcsolatban üzennek neki. Rengetegen mondják, hogy az ő vérnyomásuk is bizony néha veregeti a kétszázötvenet. Volt pozitív is. Tehát volt olyan is, aki jött, és nagyon sok sikert kívánt neki, és örült annak, hogy ennyi mindent elért az országban. De nagy általánosságban leginkább arrafele tendál a dolog, hogy már változtatni kéne, és általában Orbán Viktor személyében látják ezt a változtatást, tehát, hogy valaki másnak kéne átvenni az ország irányítását.

- Hány ilyen kitöltött kérdőív van Önöknél most?

- Nagyjából most tarthatunk ötven-hatvannál.

- A lelkes szavaiból azt hittem, hogy már ötszáznál tartanak. De akkor annyinál azért nem. Egyáltalán van egy asztaluk, ahol ki lehet tölteni ezeket a lapokat?

- Egyetlen darab asztalunk van.

- Értem, szóval nincs a Szolidaritás Mozgalommal betelepítve az egész aluljáró, hanem egy asztal van, és ott megáll valaki és kitölti.

- Így van. És az emberi konzultációnak ez az első két kérdés még csak az első cserélődő része, mert minden héten vannak friss kérdések is. Ez a kettő pedig az, hogy mi Magyarország problémái közül az, amelyik Önt a legjobban érinti, és hogyan változtatna, milyen megoldást gondolna ezekre a problémákra? És az az érdekes, és ez nagyon jó, hogy erre hosszabb, sokkal kidolgozottabb válaszok jönnek, és ebből több is van.

- Mekkora hely van egy kidolgozott válaszra ezen a papírlapon?

- Fél oldal gyakorlatilag, sűrű sorszedésben. Tehát az embereknek bizony van véleményük, vannak elképzeléseik.

- Én ezt hallom a rádióban is. Mit kezdenek azzal, ha mondjuk összegyűlik a Nyugati aluljáróban este hatra száz vélemény? Beteszik a táskába, elviszik, és egy hét múlva hova mennek? Budapesten máshova, vagy vidékre?

- Ez az első állomásunk, ez országosan lesz jövő héttől, az ország több pontján is, de nemcsak személyesen lehet elmondani a véleményt, hanem a facebookon csináltunk külön erre egy csoportot, „Emberi konzultáció 2012” néven, ott is lehet véleményt nyilvánítani. És a honlapunkon folyamatosan frissülni fog, hogy hol lesznek ezek a pontok Budapesten és az országban.

- Miben reménykednek? Hogy össze fog gyűlni papíron mondjuk húszezer vélemény, a facebookon és a honlapjukon meg mondjuk még tíz-húszezer, és akkor azt fogják mondani, hogy a szolidaritásnak válaszoló harminckétezerötszáz ember szerint Orbán Viktor politikája egy csőd. És mi ezzel szemben azt ajánljuk, hogy. Valami ilyesmire gondolnak?

- Pontosan. Szeptember végéig fog menni ez az akciósorozat. Szeptember végén meglátjuk, hogy mi lesz aktuális. De minden héten az összegyűjtött válaszokat el fogjuk vinni személyesen az érintett kormánytagnak. Az első állomásunk jövő héten Orbán Viktor lesz.

- Át akarják adni nekik a kis csomagot?

- Pontosan.

- Hogy ezt gondolják a miniszterelnök úrról a Szolidaritás Mozgalom által megkérdezett budapestiek?

- És hála az internetnek és annak, hogy jövő héten már az ország több pontján leszünk, nemcsak a budapestiek, hanem általában a magyar társadalom egy része.

- Akkor most egy éles irányváltással meg kell kérdeznem Öntől, hogy olvasom, megpróbálnak együttműködni az LMP-vel, a 4K-val és a Millával. És ez engem kissé elgondolkodtatott, hiszen az egyik ezek közül egy parlamenti párt, a másik egy nemrég alakult párt, a harmadik se nem párt, se nem mozgalom, Önök pedig egy szakszervezeti-politikai mozgalom, amelyik még nem párt. Ennek így mi értelme van? Nem a parlamenti párt lesz az erős és meghatározó ebben a szerveződésben?

- A Szolidaritás Mozgalom már a megalakulásánál azt mondta, hogy mi mindenképpen egy szervező erő szeretnénk lenni a politikában is, tehát én azt, hogy a pártok leültek velünk, nagyon jó dolognak gondolom, hiszen teljesen egyértelmű, hogy a következő választásokon csak egy széles ellenzéki összefogással lehet majd változtatni.

- A széles ellenzéki összefogásban benne van egy Magyar Szocialista Párt elnevezésű formáció is, meg egy Demokratikus Koalíció is. Azok ebben miért nincsenek benne?

- Nem tudom, hogy Ön a Magyar Szocialista Párt jelenlegi választási kommunikációját ugyanúgy értelmezi-e, mint én, de a fő mondat az ő szájukból nem az, hogy mindent az összefogásért, és állítsunk úgy egy darab jelöltet, hogy ne azt nézzük, hogy mi jó nekünk, hanem, hogy mi jó az országnak.

- Tehát úgy gondolják, hogy ezzel a kicsit barátságtalannak is felfogható gesztussal, hogy odaállnak az LMP mellé, talán ráébresztik a szocialistákat arra, hogy nem igazán egyedül kéne dolgozniuk, és változtassanak az alapállásukon, gondolkodjanak az összefogáson? Valami ilyesmi célja van ennek?

- Én nem gondolom, hogy ez egy barátságtalan gesztus lenne, és a választásokig még nagyon sok minden történhet, nagyon sok minden eldőlhet. De az teljesen egyértelmű, hogy ha Magyarország jövőjét pozitív irányba szeretnénk változtatni, azt csak széles társadalmi összefogással lehet. És ennek vannak lépései.

- Azon kívül, hogy azt mondták, majd valamilyen módon együttműködnek, ezen a közös fellépésen dolgoznak is, vagy tárgyalnak egymással, vagy már választási elképzeléseken is gondolkodnak? Mi van ebben a négypárti vagy négyszervezeti kezdeményezésben?

- A Munka Törvénykönyve bevezetésénél volt az LMP-vel és a 4K-val egy közös akciónk, és ez egyértelműen azt mutatja, hogy van közös akciózás. Hogy mit hoz a jövő, azt meg majd meglátjuk, amikor aktuális lesz.

- Akkor miért nem vonták be az LMP-t, a 4K-t és a Millát ebbe a kérdezzük meg az embereket egy emberi konzultáció keretében a kormányról, a kormányzásról, az országról dologba? Mindjárt kezdhették volna az együttműködést az aluljáróban.

- A dolog most kezdődött, és még több mint egy hónapig fog tartani. Ez csak az eleje. Ki tudja, hogy milyen meglepetéseket hoz a jövő.

- Nagyon talányos.

- A népszavazáskor is útközben szállt be a szolidaritás az LMP kezdeményezésébe. Ha látnám a jövőt, akkor remélem, hogy nagyon boldog ember lennék, mert egyértelműen látnám azt, hogy a 14-es választásokon nem a Fidesz fog nyerni, és Magyarország végre elindul egy olyan irányba, ami egy picit előremutat, és átgondolt politizálás lesz Magyarországon.

- Maradjunk abban, hogy szeretné látni ezt a jövőt.Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Izsák Jenő karikatúrái