rss      tw      fb
Keres

Orbán konzultáljon a regisztráció ügyében is, ha van mersze!
Eddig hétszázezren válaszoltak Orbán Viktornak a munkahelyteremtéssel és más gazdasági kérdésekkel foglalkozó nemzeti konzultációs kérdőívekre, jelentette a MNO augusztus 15-én. Tehát autentikus forrásból tudhattuk meg a hírt, miként azt is, hogy összesen 8,2 millió embernek küldték meg az íveket. Most tegyük zárójelbe, hiszen annyiszor megírtuk már*, hogy milyen konzultáció az, ahol a kérdéseket és a lehetséges válaszokat is előre megírják, az interaktivitásra a minimális igény is hiányzik. Ez nem konzultáció, hanem hivatkozásialap-gyártás, de a történet úgy alakult, hogy még ebben a minőségében is csúfosan megbukott. A számokból ugyanis az derült ki, hogy még a Fidesz tömegbázisát jelentő, állítólagosan meglévő 1,4 millió támogatónak is csupán a fele tartotta válaszra méltónak a nyilvánvalóan szemfényvesztést szolgáló akciót. Maradjunk tehát a számoknál. Hétszázezer ember, mint népességcsoport, nem csak éppen hogy feleakkora tömeg, mint a legszigorúbban Fidesz-hívőknek nevezett populáció, de még az egytizedét sem éri el a választásra jogosultak 8,2 milliós táborának, akik megkapták a miniszterelnök kezdeményezésére készült és az ő arcképével kiegészített, darabonként 105 forintba kerülő kérdőívet. Ha beszorozzuk a 8,2 milliót 105 forinttal, akkor megtudhatjuk, hogy ez a kis kormányzati trükk 861 millió forintunkban van, ha pedig megnézzük, hogy hány visszaküldött választ sikerült produkálni ekkora összegből, akkor rögzíthetjük, hogy a kormánynak minden bizonnyal a saját híveitől beérkezett 700 ezer válasza került 861 millió forintjába a magyar adófizetőknek.

Feltételezhető, hogy ez a 700 ezer ember akkor is küldene Orbán Viktornak levelet, ha megkérnék őket, hogy ugyan erősítsék már meg bármely – ha ő találja ki, akkor ugye gyárilag kiváló – elképzelését, s akkor mind a 861 millió megmaradt volna más, értelmes célra, a posta nem dolgozott volna, csak tizedannyit, nem kellett volna egy csomó fát a haszontalan papírfelhasználás miatt kivágni, vagyis politikailag ugyanott tartanának, ahol most. Pontosan tudnánk, hogy teljesen mindegy, mit gondol az ország, anyagilag pedig kifejezetten jobban jártunk volna.

Ehhez képest Orbán Viktor rezzenéstelen arccal újabb levelet ír a népnek, most éppen a munkahelyvédelmi akció ügyében. A legutóbb azzal vezette be a konzultációt, hogy szerinte „két éve úgy határoztunk, hogy minden fontos kérdést megbeszélünk egymással, mielőtt döntéseket hozunk.”

Üzenem neki, innen, hogy van egy igen fontos kérdés, amelyről jó lenne konzultálni: a regisztráció ötlete. Jó lenne ezt megbeszélni, mielőtt döntést hoz(nak).

Küldjön már egy levelet arról is, hogy akarok-e regisztrációt a választás előtt. Lehetőség szerint szerepeljen a lehetséges válaszok között a „nem akarok” alternatíva is. Erre ne sajnálja a pénzünket, mi nem sajnáljuk! Garantáltan válaszolni fogok. És biztos lehet benne, hogy egy ilyen levelezés nagyon népszerű lenne. Legalábbis, ami a válaszok számát illeti. Nyugodtan kitehetné az ablakba is.

(Lánczos Vera)


Lásd például:

Konzultálnak? (Lánczos Vera)
Segítek (Mihancsik Zsófia)

És emlékeztetőül néhány mondat Orbán interjújából, amelyet 2011 decemberében adott a Les Echos című francia gazdasági napilapnak: „Az emberek elbizonytalanodtak, elégedetlenek. Az egyetlen mód rá, hogy felvegyük a harcot ezzel a tendenciával, ha nagyon közel maradunk a néphez. Ezért tettem magamévá a nemzeti konzultáció módszerét, amelyet Franciaországból importáltam. Kétszer konzultáltam már a népemmel [j’ai consulté deux fois mon peuple]: kérdőívben fordultam a polgárokhoz alkotmányos és társadalmi kérdésekben. Minden alkalommal egymillió választ kaptam. Ezt arra használtam, hogy megcsináljam a reformokat.”Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!