rss      tw      fb
Keres

UD Zrt.-ügy - Debreczenit felmentették a rágalmazás vádja alól

MTI 2010. június 22., kedd 12:18

Bűncselekmény hiányában felmentette a rágalmazás vádja alól Debreczeni József közírót az UD Zrt.-vel kapcsolatos megfigyelési ügyben a Fővárosi Bíróság kedden; az ítélet nem jogerős.

A diktatúra árnyéka című, 2008 szeptemberében a Népszabadságban megjelent cikkében Debreczeni arról írt, hogy az UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen információszerzés céljából. Emiatt indított a cég magánvádas büntetőeljárást, amelyben a Budapesti II.-III. Kerületi Bíróság márciusban kimondta Debreczeni bűnösségét azzal az indokkal, hogy a közírónak a perben nem sikerült bizonyítania vitatott állításai valóságtartalmát, és ezért 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta.

Kedden a Fővárosi Bíróság a véleményszabadság alkotmányos elvére hivatkozva felmentette Debreczenit.

A szóbeli indoklás szerint a cikk egészét, nem pedig kiragadott mondatokat kell vizsgálni. Az inkriminált írás pedig publicisztika volt, egy véleménynyilvánító műfaj, amely nem mindig alapul tényeken, sokkal inkább társadalmi, politikai érzeteken.

A cikk bevezetése az akkoriban kipattant megfigyelési ügy kronologikus leírása volt. A bíró megjegyezte: ez esetben a valóságbizonyítás nem azt jelenti, hogy a megfigyelési ügy valóban úgy történt-e, ahogy azt a cikk összefoglalja, hanem hogy az akkori sajtóban úgy jelent-e meg. A korabeli sajtóhírek felidézése önmagában még nem híresztelés, a véleménynyilvánítás pedig nem alkalmas becsület csorbítására.

A bíró hivatkozott a strasbourgi emberi jogi bíróság gyakorlatára csakúgy, mint a magyar parlament által a napokban elfogadott alkotmánymódosításra, amely a véleményszabadságot erősíti.

A társadalmi jelenségek értékelése lehet hátrányos egyesek számára, de egy fejlett társadalomban óhatatlanul véleménykülönbségek alakulnak ki, melyeket el kell tudni viselni - mutatott rá a Fővárosi Bíróság bírója, aki szerint fontos, hogy a tisztességes sajtó ne legyen támadható értékítéletei miatt.

Hozzátette: a sérelmet szenvedett félnek nem feltétlenül a büntetőjog keretein belül van lehetősége jogai védelmére, hanem a polgári bíróság előtt a személyiségi jogok védelme terén.

Futó Barnabás, az UD Zrt. jogi képviselője jelezte, hogy feltehetően fellebbeznek az ítélet ellen. Ebben az esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik Debreczeni József UD Zrt.-vel kapcsolatos rágalmazási pere.

A megfigyelési ügy kapcsán számos büntető és polgári eljárás indult, melyek javarésze még folyamatban van.